08.11.2024 - 14:52 | Son Güncellenme:
Humus, kavrulmuş balkabağından, siyah fasulyeye kadar pek çok çeşide sahiptir. Tüm humus çeşitlerini ise evde hazırlamak istediğinizde hazır ürünlerin yerini tutmayabilir. Ev yapımı humusun kıvamını ayarlamak oldukça zahmetlidir. Krem gibi bir humus elde etmek için uygulayabileceğiniz bazı püf noktalar mevcut.
Su eklemek, humusu inceltmeye yardımcı olabilir. Ancak humus için gerekli olan asıl püf nokta, buz kullanımıdır. Buz küpleri, kremsi bir kıvam için gizli bir bileşen olacaktır. Tüm malzemeleri bir araya getirirken humusa karışan buz, küçük hava kabarcıkları içerdiği için yoğun bir doku elde edilmesini kolaylaştırır.
Humus hazırlığının yanı sıra, çiğ köftenin yoğurulma aşamasında buz küplerine rastlamış olabilirsiniz. Buz küplerini bu şekilde kullanmak biraz sabır gerektirse de, sonucun lezzetli olacağına emin olabilirsiniz. Buz küplerine erişiminiz yoksa, soğuk su daha az etkili olabilir.
Buz küplerini uygulamak için humus malzemelerini hepsini karıştırmanız gerekiyor. Ardından makineye 2-4 buz küpü ilave etmelisiniz. Her buz küpünü ekledikten sonra iyice harcın içine ittirin. Ardından robotu çalıştırarak harcın tamamen karışmasını sağlayın. Buz küplerini humus ile ne kadar uzun süre karıştırırsanız, o kadar kremalı bir hale gelecektir.
Humustaki tanecikli yapının ve koyu kıvamın nedeni elbette ki ham maddesi olan nohuttur. Konserve nohut kullanabilir veya nohutu evde ıslatarak hazırlayabilirsiniz. Ancak nohutun kabuklu yapısı humus kıvamını büyük ölçüde etkiler. Humustaki tanecikli doku azalacaktır.
Nohut kabuklarından kurtulduktan sonra nohutları tuzlu suda kaynatmayı deneyin. Bu sayede nohutu robottan geçirdiğinizde pürüzsüz bir doku elde edebilirsiniz. Bir diğer püf nokta ise kullandığınız tahin ile ilgili.
Tahin, doğal fıstık ezmesinde olduğu gibi, blendera eklenmeden önce kendi yağında karıştırılmalıdır. Tahinin üste çıkan yağı, önemsiz gibi görünse de yemeklere eklediğinizde önem taşır. Tahin kullanmadan önce yağıyla karıştığından emin olun. Daha iyi sonuçlar elde etmenize yarayacak.
Nohut konservesi suyu veya haşlama suyu ise humusun kıvamını koyulaştırmak için kullanılabilir. Humustaki suyun yerine, ham maddesi olan nohutun suyunu kullanın. Bu sıvıyı buz küpleri ile birlikte eklediğinizde mükemmel sonucu alabilirsiniz.