15.08.2024 - 12:20 | Son Güncellenme:
Türkiye'de son yıllarda tüketimi artan istiridye mantarı, özellikle ızgara olarak tercih ediliyor. İçerisinde etten 10, yumurtadan ise 25 kat daha fazla protein bulunan bu mantar, kolaylıkla da yetişebiliyor.
Bazı kişilerin et yemeyi tercih etmemesi ya da ekonomik olarak kırmızı eti oldukça masraflı görmesi nedeniyle artan alternatif arayışında en gözde yiyecek, istiridye mantarı oldu. Kendine has lezzeti, zengin besin değerleri ve kırmızı ile tavuk etinden çok daha fazla protein içeriyor olması nedeniyle tercih edilen istiridye mantarının faydaları da saymakla bitmiyor.
Bir besinde en çok dikkat edilen kriter lezzettir. Bu noktada istiridye mantarı oldukça tatlı ve hafif bir dokuya sahip yapısıyla, etlere ciddi bir alternatif oluşturuyor. Bu özelliğiyle, ızgara ve sote olarak tüketmenin yolu da açılan istiridye mantarının tadı diğer mantarlara da benzemiyor.
Spor yapanların sıklıkla kullandığı yumurta ve et karşısında istiridye, çok daha avantajlı olabilir. Daha az yiyerek daha çok protein almak ve maliyeti aza indirmek isteyenler için istiridye mantarı ideal bir seçim. Protein, lif, B vitaminleri (özellikle B3 ve B5), C vitamini, demir, potasyum ve diğer birçok mineral bakımından doğadaki en zengin besinler arasında yer alan bu mantar yapısı nedeniyle vegan ve vejetaryen beslenme düzenlerinde protein kaynağı olarak tercih ediliyor.
İstiridye mantarına alternatif olabilecek et içermeyen birçok besleyici besin, kolay yetiştirilmediği için tercih edilmiyor. Ancak istiridye mantarı, diğer mantar türlerine göre çok daha kolay yetiştirilebiliyor. Bu nedenle, evde ve ticari amaçlarla yetiştirilmesi oldukça yaygın.
Büyük marketlerde diğer mantarların yanında biraz daha dağınık şekliyle hemen dikkat çeken leziz istiridye mantarı ilerleyen günlerde raflarda daha sık karşılaşabileceğiniz bir ürün olacak. Markete girince ilk mantar reyonunu kontrol etmenizi öneririz.