11.08.2023 - 13:59 | Son Güncellenme:
Dünya çapında tanınan İbn-i Sina'nın uzun yıllar öncesinde yazdığı reçeteler günümüzde bile sağlık hakkında bilinmeyen pek çok faydayı açığa çıkarıyor. İbn-i Sina, evimizden, sofralarımızdan eksik etmediğimiz sarımsak hakkında birçok öneride bulunmuş.
Saçlar, genç yaşlı demeden zamana bağlı olmaksızın beyazlamaya başlayabilir. Görsel açıdan insanları rahatsız eden bu durumu sarımsak tüketimiyle önlemek mümkün olabilir. Sarımsak, saç dökülmesini önleyerek ve saç köklerinin daha güçlü olmasını sağlıyor.
Vitamin ve mineral bolluğu sayesinde saçların daha parlak ve canlı gözükmesine katkıda bulunuyor. Sarımsakta bulunan E, B, C vitaminleri saçların nem dengesini korumaya, dökülmeleri önlemeye yarıyor.
Dayanılmaz sırt ağrılarını bir türlü geçiremiyorsanız İbn-i Sina'nın bu probleme asırlar önce yaptığı bir öneri mevcut; çiğ sarımsak tüketmek. Sarımsak, sırtta oluşan sağlık problemlerini ortadan kaldırır. Bu besin ile elde edilebilen 'allicin' bileşeni kemik yapısını güçlendirerek ağrılara bir son verebilir.
İbn-i Sina yazdığı kitapta sarımsağın çiğ tüketilmesi gerektiğini vurguluyor. Bunun sebebi ise sarımsağın herhangi bir işlemden geçmediğinde vitamin ve minerallerinin vücuda direkt geçebilmesidir.
Pek çok farklı kaynağa göre, sarımsağın tansiyonu düşürme etkisi bulunuyor. Yüksek seyreden tansiyonun dengelenmesine yol açarak damarların gevşemesini sağlıyor.
Vücut için doğal antibiyotik görevi gören sarımsak, soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklarda bağışıklığı kuvvetlendirmesi için kullanılıyor. Aynı zamanda şişkinlik, kramp gibi sorunların da önüne geçebilir.
Bağırsak florasının korunmasını sağlayan bu doğal antibiyotik, oluşacak zararlı maddeleri çürütebilir. Bağışıklık sisteminin büyük bir kısmını oluşturan bağırsak florası, düzenli sarımsak tükettiğinizde güçlenir. Bu da dolaylı olarak bağışıklık sisteminin korunmasını sağlar.
Sarımsak, kronik hastalıkları önlemek için birebir etki sağlıyor. İnsülin direncinin azalmasında büyük rolü olan sarımsak, diyabet problemleri içinde iyi bir koruyucu. Kan şekerini dengeleyerek çoğunlukla diyabette görülen yan etkilere karşı önlem almayı kolaylaştırıyor.
Yapılan araştırmalarda sulu sarımsağın bazı hastalıkların önüne geçebildiği saptanmış. Özellikle idrar yolunda enfeksiyon yaşayan kişilerin sarımsak tüketmesi öneriliyor. Ancak aşırı sarımsak tüketimi, mide ve bağırsak problemlerine yol açabilir. Dikkatli olmakta fayda var.
Sarımsak zayıflama sürecindeki kişiler için de etkili bir gıda olabilir. Düzenli kullanımda tokluk hissi oluşturarak yağ yakımını hızlandırır. Kalorisi oldukça düşük olan bu besin vücuda ekstra kalori alımına neden olmaz. Tercihe bağlı olarak bir diş taze sarımsak veya sarımsak çayı tüketebilirsiniz.
Özellikle menopoz döneminden geçen kadınlar sarımsak tüketerek dengesizleşen adet döngüsündeki problemlerin minimum seviyede seyretmesini sağlayabilir.
Kabızlık sorunuyla karşılaşan kişiler közlenmiş sarımsak tüketmeyi deneyebilir. Közlenmiş sarımsak, kabızlık dışında birçok sağlık sorununu giderebilir. Kalp ritmini düzenleyerek vücudun sinir sisteminin daha verimli çalışmasını sağlar.
İnsan vücuduna olan faydaları saymakla bitmese de pek çok kişi sarımsaktan gelen yoğun koku nedeniyle tüketimden kaçınabiliyor. Sarımsağın yoğun kokusunu engelleyebilmek için bazı püf noktalar mevcut.
Sarımsak tükettikten sonra da ağızda bıraktığı koku, pek çok kişinin rahatsız olduğu bir durum. Genellikle süt, zencefil, nane şekeri sarımsak bu kokuyu bir süreliğine önleyebilir.
Sarımsağın kokusunu kendi yöntemlerinizle azaltabilmek için kesmeden önce bir süre suyun içinde bekletmeyi deneyebilirsiniz. İçerisine limon suyu ekleyerek sarımsak kokusunu hafifletebilirsiniz.
Sarımsak tüketimi, kansere karşı alınabilecek en yaygın önlemler arasında. İçerisindeki E ve C vitaminleri güçlü birer antioksidan kaynağı olarak biliniyor. Besinler sayesinde aldığımız antioksidanlar da hücrelerin korunmasında büyük rol oynar.
Önlem almak adına güçlü bir besin olarak bilinen sarımsak, beyin tümörü, tiroid, mide, cilt, prostat ve kolon kanserine karşı etkili bir savunma sağlıyor. Çin'de yapılan bir araştırmada ise yeşil çay ve sarımsak ikilisinin akciğer kanserinde koruyucu bir rol oynadığı belirlendi.
Ancak uzmanlar sarımsakta bulunan C vitamininin hassas bir vitamin çeşidi olduğunu vurguluyor. C vitamini, metal bir cisim ile temas ettiğinde etkisini yitirebiliyor. Bu nedenle taze tüketeceğiniz sarımsağı metal bıçak vb. aletlerle kesilmemesi gerekiyor.
Sarımsağın sağlığa olan önemli etkilerinden olumlu bir şekilde yarar sağlamak isteyen kişilerin sarımsağı pişirmeden tüketmesi daha faydalı. Böylece besin değerlerini kaybetmeden tüketerek daha fazla yarar sağlamış olabilirsiniz.