12.01.2025 - 11:58 | Son Güncellenme:
Patlıcanlar közde ya da fırında iyice közlenmeli. Patlıcan yemeğe özgü o meşhur aromayı verecektir. Patlıcanları közlerken kabuklarının tamamen yanması, patlıcanın daha yumuşak ve tatlı olmasını da sağlar. Közledikten sonra patlıcanları soyarken, içine kararmış kısmının da yumuşak dokusunu almak yemeği daha lezzetli hale getirir.
Hünkar beğendinin ana malzemelerinden biri ettir. Bu nedenle etin doğru pişirilmesi çok önemli. Etin yağıyla birlikte kısık ateşte pişirilmesi, yumuşak ve lezzetli olmasını sağlar. Etin doğru bir şekilde mühürlenmesi, su salmasını engeller ve daha lezzetli olmasında etkilidir.
Hünkar beğendi için genellikle kuzu eti veya dana kuşbaşı kullanılır. Ancak dana eti daha yaygın tercih edilen bir seçenek olduğundan öne çıkar. Etin daha kolay pişmesi için, ince doğranması ya da önceden haşlanması da önerilebilir.
Patlıcan beğendisi için beşamel sos hazırlanırken tereyağının yakılmaması önemlidir. Tereyağını eritip unu ekleyin ve sürekli karıştırarak kokusu çıkana kadar kavurmaya özen gösterin. Ardından azar azar süt ekleyerek karıştırmaya devam etmelisiniz. Beşamel sosun kıvamı çok önemlidir. Sosun ne çok sıvı ne de çok katı olması gerekir.
Yemeğin etine ekleyeceğiniz baharatlar, hünkar beğendinin lezzetini önemli ölçüde etkiler. Genellikle tuz, karabiber, pul biber, kimyon, kekik gibi baharatlar kullanılsa da, etin pişirildiği tavaya biraz domates salçası veya doğranmış domates de eklenebilir. Bu, yemeğin sosunun daha yoğun ve lezzetli olmasını sağlayacaktır.
Közlenmiş patlıcanlar, doğranıp beşamel sosla karıştırılmalıdır. Bu karışım birleştirildikten sonra kısık ateşte karıştırarak yumuşaması sağlanır ve kremamsı bir kıvam elde edilir. Ayrıca, patlıcan beğendisine biraz rendelenmiş kaşar peyniri eklemekte de fayda vardır. Bu, hem lezzeti hem de kıvamı zenginleştirecektir.
Hünkar beğendi genellikle etin üzerine beğendi sosu dökülüp sıcak servis ediliyor. Servis esnasında üzerine bir miktar tereyağı da gezdirilen yemek bu şekilde çok daha lezzetli olabilir.
Hünkar beğendi genellikle pilavla servis edilir. Pilavın sade olmasına özen gösterilir ve böylece beğendi ve etin zengin tatları ön plana çıkar. Bazı yerlerde yoğurt da servis edilir. Ancak bu isteğe bağlıdır.
Patlıcanları iyi közlenmeli. Et düzgün pişirilmeli ve yumuşak olmalı. Beşamel sosu doğru kıvamda hazırlamalısınız. Baharatlarla lezzetlendirin ve doğru sunum yapmalısınız. Bu püf noktalarına dikkat ederek, hünkar beğendi yapabilirsiniz.