05.04.2024 - 17:09 | Son Güncellenme:
Yemeklerde pek çok farklı şekilde kullanılan soğan yemeklere ayrı bir lezzet katar. Bunların yanı sıra soğanın sağlığımıza etkili faydaları bulunuyor. Ancak herkes yıllardır aynı hatayı yapıyor.
Yağın yüksek ateşte pişirilmesi sırasında oluşan kimyasal reaksiyon, yağın yapısını bozabilir. Yani normalde sağlıklı olan yağlar, bu süreçte trans yağlara dönüşebilir. Belirli bir zamandan sonra kalp sağlığı bozulabilir veya kolesterol seviyeleri kötü yönde etkilenir.
Yağda soğan kavrulması vücuda zarar verecek hücrelerin oluşmasına neden olabilir. Bunun sonucunda kanser riski artabilir. O nedenle kavurma işlemini yaparken doğru adımları izlemelisiniz. Soğanın sağlıklı faydalarından yararlanmak için farklı alternatifler deneyebilirsiniz.
Yüksek sıcaklıkta uzun süre pişirme, yiyeceklerdeki vitamin ve minerallerin kaybına neden olacaktır. Özellikle suda çözünen vitaminler, bu süreçte kaybolabilir. Böylece soğanın sağlıklı etkilerini tamamen yok etmiş oluyoruz. Ancak birçok kişi soğanın faydalı olduğunu düşünerek bu yöntemi uyguluyor.
Soğanın kendine özgü bir lezzeti bulunuyor. Ancak aşırı kavrulduğunda yiyeceklerin tadı yok olmaya başlayabilir. Lezzet kaybı yaşamamak için soğanı farklı şekillerde tüketmeyi denemelisiniz. Yağda kavurma işlemi sağlık faydası getirmeyecektir.
Soğanı et ve sebzelerle birlikte pişirmeyi deneyebilirsiniz. Et ve sebzelerin bıraktığı su soğanın pişmesine de yarayacaktır. Üstelik hiçbir yararlı etkiyi kaybetmeden sofranıza kadar ulaşır. Yiyecekleri yüksek ısıya maruz bırakmak her zaman doğru ve gerekli değildir.