29.10.2024 - 15:42 | Son Güncellenme:
Kışın evde çamaşırları kurutmak, yaz mevsimine göre daha zorlayıcıdır. Bu dert, birçok kişinin temizlik işlemini zorlaştırabiliyor. Çamaşırları hızlı bir şekilde kurutmak için peteğe asma yöntemi de oldukça yaygındır. Ancak bu işlem faydadan çok zarara yol açabilir.
Kıyafetler kaloriferin ısısı sayesinde hızlı kurusa da, öte yandan farklı zararlara yol açıyor. Peteğe astığınız giysiler ıslak olduğu için sıcaklık ortalamasına etki ederek evin ısınmasını önler. Sıcaklık, direkt olarak kıyafete geçtiği için ev soğuk kalabilir.
Peteklerin yaydığı yüksek sıcaklık, kıyafetlerdeki hassas kumaş yapısını da etkileyebilir. Aslında yün, ipek veya polyester gibi hassas kıyafetler yüksek ısıya dayanıklı değildir. Bu tür kumaşlar petek üzerinde kurutulduklarında zamanla yıpranmaya başlar.
Petekler üzerine serilen kıyafetlerin renkleri, sıcaklık nedeniyle hızla solar. Sıcak yüzey, kumaş boyalarını etkileyerek kalıcı olarak solmasına yol açabilir. Özellikle koyu renkli veya parlak desenli kıyafetlerde bunu yaşamanız mümkün.
Peteklerin yüzeyi, giysilere eşit bir baskı yapmaz. Bu durum, özellikle örme kumaşlarda dengesiz bir kurumaya neden olabilir. Isı nedeniyle bazı bölgeler genişlerken bazı bölgeler daha sıkı kalabilir. Kıyafetleriniz zamanla orijinal halini kaybedip daha büyük veya şekilsiz bir hale gelebilir.
Kıyafetlerin petek üzerinde kurutulması, suyun buharlaşarak ev ortamına karışmasına neden olur. Bu durum, özellikle kapalı ve havalandırması yetersiz odalarda nem seviyesini artırır. Artan nem ise evin küf ve bakteri ortamına açık kapı bırakır. Özellikle duvar köşelerinde veya mobilyaların arkasında küf oluşabilir.
Kalorifer peteklerinin üstü kapatıldığında, ısıyı odaya eşit olarak yaymakta zorlanır. Kıyafetler peteğin yüzeyini kapattığı için oda sıcaklığı istenilen seviyeye ulaşamaz. Bu durum fatura dönemi geldiğinde canınızı sıkabilir. Faturalar üzerindeki bu ekstra yük, uzun vadede bütçenizi olumsuz etkiler.
Eğer kurutulan kıyafetlerin üzerinde düğme, fermuar gibi plastik detaylar varsa, sıcaktan etkilenerek eriyebilir. Direkt sıcak ile temas, doğru bir kurutma yöntemi olmayacaktır. Bu durum giysiye hem de peteğin yüzeyine zarar verir. Petek yöntemi yerine ev içerisinde normal bir şekilde kurutabilirsiniz.