Bir kabarcığı patlatıp patlatmayacağınıza karar verirken, ne tür bir kabarcığa sahip olduğunuzu dikkate almalısınız.Örneğin, dar ayakkabıların neden olduğu bir kabarcığın patlaması, yanık veya uçuk nedeniyle oluşan bir kabarcığın patlamasından daha güvenlidir.
Sürtünmeye bağlı kabarcık en yaygın kabarcık türleri arasındadır. Fiziksel sürtünme nedeniyle oluşur. Örneğin ayaklardaki kabarcıklar genellikle çok sıkı veya çok gevşek ayakkabı giymekten kaynaklanır.
Çok büyük olmadığı ve günlük yaşamınızı engellemediği sürece sürtünme kabarcığını patlatmak bakteriyel enfeksiyon riskini artırır.
İkinci derece yanık, cildinizin renginin solmasına ve kabarmasına neden olabilir. Küçük bir ikinci derece yanık bazen ilk yardımla tedavi edilebilirken, derinin geniş bir alanını kaplayan yanık kabarcığı, enfeksiyona son derece yatkın olduğundan tıbbi tedavi gerektirir.
Bu nedenle yanık kabarcıklarını küçük bile olsa patlatmaktan kaçınmalısınız. Yanık kabarcığı kendiliğinden patlarsa, ölü deriyi çıkarın, yarayı kapalı ve nemli tutun. Bölgeyi nemli tutmakta zorlanıyorsanız antibiyotikli bir merhem kullanabilirsiniz.
Ağızda uçuk olarak bilinen yaralar aslında ateş kabarcıklarıdır ve bunları da patlatmamalısınız. Oldukça bulaşıcı olduklarından, virüsü vücudunuzun diğer bölgelerine yayma ihtimaliniz çok yüksektir.
Çoğu zaman kabarcıkları patlatmak kötü bir fikirdir. Bunu yapmak bakteri bulaştırabilir ve enfeksiyona neden olabilir. Eğer fiziksel işlevinizi zorlaştıran çok büyük bir kabarcığınız varsa, onu patlatıp boşaltmanızda bir sakınca yoktur.
Sadece uygun hijyeni sağladığınızdan emin olmalısınız. Ellerinizi yıkamayı, sterilize edilmiş bir iğne kullanmayı ve daha sonra bölgeyi temizleyip bandajlamayı unutmayın.
Yanıklardan, egzamadan veya ateş kabarcıklarından/uçuklardan kaynaklanan kan kabarcıklarını veya kabarcıkları ise asla patlatmayın.