10.09.2024 - 11:07 | Son Güncellenme:
Dünyanın her bölgesinde yüz yaşını geçmiş kişilerin yaşadığına rastlayabilirsiniz. Ancak bazı yerler diğerlerinden daha iyi kayıt tutuyor ve bu yerlerde genellikle daha fazla belgelenmiş ve yüz yaşını geçmiş kişi var. Bu bölgeye 'Mavi Bölge' deniyor.
Mavi bölgede yaşayan insanların daha uzun süre yaşadığı bir gerçek. Peki mavi bölgelerde hangi ülkeler var? Mavi Bölge lokasyonlarından bazıları arasında Japonya'nın Okinawa, Yunanistan'ın İkarya, İtalya'nın Sardunya ve ABD'nin Loma Linda gibi kırsal alanları yer alıyor.
Bu bölgelerde yaşayanlar arasında oldukça fazla ortak nokta keşfedildi. Günlük yaşamda stresten kaçınmak, birçok yüz yaşını geçmiş kişinin uyguladığı bir felsefedir. Yüz yaşını geçmiş insanların, kontrolleri dışındaki sorunlara odaklanmak yerine kendi hayatlarına ve sevdikleri insanların hayatlarına odaklandıkları görüldü.
Bu bölgede insanlar stresten ve sigaradan uzar dururken aynı zamanda egzersizi de hayatlarının bir parçası haline getirmiş durumdalar.
Yüz yaşını geçmiş kişilerde görülen bazı yeme alışkanlıkları arasında büyük bir kahvaltı yapmak, çoğunlukla bitki bazlı yiyecekler yemek, kilo verme diyetlerinden kaçınmak, alkolü kontrollü bir şekilde tüketmek ve tatlıları kutlamalara saklamak yer alıyor. Peki bu insanlar ne tüketiyor?
En çok tükettikleri yiyecekler arasında lif açısından zengin ve bitki bazlı protein sağlayan baklagiller var.
100 yaşına kadar yaşayanların mutfaklarında bulunan bir diğer yaygın içerik zeytinyağıdır. Bu mutfak temel gıdası, optimum kolesterol seviyelerini destekleyen sağlıklı doymamış yağlar açısından zengindir. Ayrıca, vücuttaki iltihabı azaltan antioksidan görevi gören bitki bileşikleri, E vitamini ve K vitamini gibi mikro besinler açısından da zengindir ve kronik hastalık riskini daha da azaltır.
Vitamin, mineral ve doymamış yağlarla dolu olan kuruyemişler de yüz yaşını geçmiş kişilerin beslenmesinin temel gıdalarındandır. Kuruyemişler, muhtemelen zengin antioksidan içerikleri nedeniyle kalp hastalığı ve iltihaplanma riskinin azalmasıyla ilişkilendiriliyor.
İster yeşil, ister siyah, ister bitkisel, ister kafeinli veya kafeinsiz olsun, çay mavi bölgeliler arasında en çok tercih edilen içeceklerden biri. Bu muhtemelen içerdiği antioksidan açısından zengin bitki bileşiklerinin çokluğu sayesindedir.
Araştırmacılar ayrıca yüz yaşını geçmiş kişilerin daha az miktarda et yediğini ve diyetlerine daha çok balık ve diğer yağsız deniz ürünlerini dahil etme eğiliminde olduğunu buldular. Bunun nedeni, birçok Mavi Bölge'nin okyanusa yakın olması olabilir.
Tam buğday ekşi mayalı ekmek, yüz yaşını geçmiş kişilerde görülen birkaç yaygın yiyecek trendini bir araya getiriyor. Tam tahıllar, yüz yaşını geçmiş kişilerin bir diğer ortak paydasıdır. Özellikle beyaz, rafine edilmiş muadilleriyle karşılaştırıldığında lif, mineral ve B vitamini açısından zengindirler.
Yüz yaşını geçmişlerin temel gıdası tatlı patatestir. Bu özel patates lif ve potasyum, A vitamini, C vitamini ve bitki bileşikleri gibi mikro besinler açısından zengindir. Bunlar bağışıklık, kalp ve metabolik sağlığı iyileştirmeye yardımcı olur.
Son olarak, zerdeçal gibi belirli besin açısından yoğun baharatlar da uzun ömürlülüğü destekleyebilir. Zerdeçal, daha uzun yaşamaya faydalı olabilecek flavonoidler gibi fitonutrientler açısından zengindir. Zerdeçalda bulunan kurkumin gibi fitonutrientler (bitki bileşiklerinin başka bir adı), vücuttaki iltihabı azaltarak genel sağlığı ve beyin gibi hedeflenen bölgeleri destekler.