16.12.2020 - 15:58 | Son Güncellenme:
Farklı sebze çeşitleri, farklı besin öğeleri ve besinde bulunan diğer yararlı bileşenleri içerdiğinden gün içerisinde tüketilen sebzelerin farklılaşması da oldukça önem taşıyor.
Bir gün içerisinde havuç, patates gibi koyu sarı sebzeler, ıspanak, marul, kıvırcık, pazı, semizotu gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler ile bal kabağı, bezelye, domates, soğan, taze fasulye gibi diğer sebzelerin bir çeşitlilik içerisinde dengeli bir şekilde tüketilmesi öneriliyor.
Sabri Ülker Vakfı da bazı kök sebzelerin sağlığa faydalarını açıkladı, içerdikleri vitamin-mineralleri sıraladı. İşte mutlaka tüketmemiz gereken 5 kök sebze...
İyi bir beta karoten kaynağı olup önemli düzeyde lif, C vitamini ve B6 vitamini ve potasyum içeren bir besindir.
Salatalarda ve yemeklerde havuca yer verilerek zengin beta karoten içeriğinden faydalanılabilir.
A, C ve K vitaminleri ile potasyum yönünden zengin içeriğe sahiptir.
Kereviz ayrıca antioksidan özelliklere sahip bir flavonoid olan kuarsetin kaynağıdır.
Kerevizin yoğun ve tuzlu tadını bastırabilmek için pişirilebilir veya taze bir atıştırmalık olarak çiğ tüketebilirsiniz.
Kereviz antioksidanlar yönünden de zengin olup, bazı hastalıklara zemin hazırlayabilecek serbest radikaller adı verilen moleküllere karşı koyarak bağışıklığı destekler.
Çiğ olarak salata ve soslara, pişirilmiş olarak yemeklere farklı aromalar katan bir kök sebzedir.
Sağlığa oldukça faydalı olan ve yapısında yararlı birçok “organik kükürtlü bileşik ve çeşitli flavonoidler” bulunan sarımsağı düzenli olarak tüketmek, damar sertleşmesi, mide ve kalın bağırsak kanseri riskini azaltabildiği yönünde ciddi bilgi mevcuttur.
Sarımsak zengin fitokimyasal içeriği sayesinde potansiyel bir kolesterol düşürücü ve kansere karşı koruma sağlayabilen bir besindir.
Aromatik bir besin olup yüksek kükürtlü bileşiklerden alil sülfit içeriği ile kalp hastalığı ve kanserle savaşta yararlı olabilecek önemli sebzelerdendir
Soğan aynı zamanda sağlıklı bağırsaklar için gerekli olan inülin, C vitamini, lif, folat ve manganez kaynağıdır.
Bu besin öğeleri ve/veya besinlerin yapısında bulunan biyolojik aktif ögelerin hepsinin, birçok hastalıktan korunmada yararlı olduğu gösterilmiştir.
Zencefil, özel baharatlı kokusu ile tatlı ve tuzlu yemeklere oldukça yakışan bir kök sebzedir.
Mide bulantısı ve baş dönmesi semptomlarının azaltılmasında rol oynadığı öngörülen 6-gingerol gibi antioksidanlar açısından zengin bir içeriğe sahiptir.
Zencefil ayrıca C vitamini, magnezyum ve potasyum da içerir.
Bu bileşimi nedeniyle bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkisi olduğu düşünülürken değişik sistemlerimizde görülen ağrıların azaltılmasında da etkili olabileceği düşünülüyor.