05.01.2025 - 07:36 | Son Güncellenme:
Evinizde pratik bir şekilde peynir helvası hazırlayarak Çanakkale ve Tekirdağ'ın lezzetlerini sofranıza taşıyabilirsiniz. Özellikle Çanakkaleli köylüler tarafından tercih edilen peynir helvası, önemli püf noktalarıyla hazırlandığı zaman nefis oluyor. İşte tarifi.
- 250 g taze mozarella peyniri
- 1 tepeleme yemek kaşığı un
- 3/4 su bardağı şeker
- Çay kaşığının ucuyla toz safran (renk vermesi için kullanılıyor, şart değil)
Tekirdağ'ın Karacakılavuz köyünde 45 yıldır peynir helvası yapan Hasan usta, helvanın yapım süreci hakkında bilinmesi gereken en önemli püf noktayı paylaştı. Orta ateşte sürekli karıştırdığınız zaman helvanın daha lezzetli olacağını söyledi.
Püf noktalara dikkat ederek yemeye doyamayacağınız bir peynir helvası tüketebilirsiniz. Yapması ise oldukça basit. İlk olarak peyniri ezip bir tencereye alın. Ardından orta ateşte sürekli karıştırmaya başlayın. Eriyip sakız gibi olana kadar pişirmelisiniz.
Unu ekleyip topak hali gidene kadar pişirin. Şekeri ekleyip özleşene kadar pişirebilirsiniz. Hazırladığınız lezzetli helvayı sade dondurmayla servis edebilirsiniz. Dondurma ile servis ettiğiniz helva çok daha lezzetli olacak.
Helva hazırlarken şeker miktarını peynirin doğal tuzluluğuna göre ayarlayın. Eğer peyniriniz hafif tuzluysa, şeker miktarını artırabilirsiniz. Peynirin tamamen eriyip karışıma homojen bir şekilde dağılması gerekiyor. Bunun için sürekli karıştırarak peynirin tam olarak erimesini sağlayın.
Helvayı pişirme aşamasından sonra fırın tepsisine döküp üzerini düzleyebilirsiniz. Üzerine hafifçe tereyağı sürerek fırında kızartabilirsiniz. Fırın kullanmıyorsanız, ocakta pişirme işlemini tamamladıktan sonra helvayı küçük porsiyonlar halinde servis edin.