Sağlıklı suda amonyak ve nitrit bulunmaz. Bu maddelerin bulunması suyun kirlendiğinin bir göstergesidir. Suda nitrat olması aşırı derecede kirlenmiş su anlamına gelmektedir. İçme suyunda bulunan bu maddeler tehlikelidir. Özellikle çocuklar için daha fazla tehlike oluşturur.
Suyun sertliğinin kalitesini belirleyen bir unsurdur. Sert sular daha sağlıklı sulardır. Ancak sert suyu içmek biraz daha zordur. Türkiye'de su için sertlik birimi olarak Fransız Sertlik derecesi (FSD) kullanılır.
Buna göre 1 litre suda 10 miligram kalsiyum karbonatın yarattığı sertlik derecesi 1 olarak tanımlanır.
Suyun kalitesini belirleyen bir diğer etmen ise suyun pH derecesidir. PH 7 nötr olarak kabul edilir. Suyun pH’ının 7.2-8.5 arasında olması vücut için daha sağlıklı olduğu anlamına gelir.
Suyun nerede saklandığı da çok önemlidir. Su en sağlıklı şekilde cam şişede saklanır. Kullanım ve taşıma kolaylığı açısından çoğunlukla polikarbon ve pet şişeler tercih ediliyor ancak eğer bu şişelerde su satın alınıyorsa evde kullanırken cam şişeye boşaltılması iyi olur.
Doğru ve iyi bir su, kaynak suyudur. Su, toprak altındaki mineralleri bize yer altından taşır. Bu sayede su, sadece sıvı ihtiyacımızı karşılamakla kalmaz içeriğindeki mineraller ile vücudumuza birçok fayda sağlar.
Doğal kaynak suları ve doğal mineralli sular kalsiyum, bikarbonat, magnezyum ve demir gibi elementleri içerisinde bulunduruyor.
Kaynak suların aksine işlenmiş sular, çeşitli yöntemlerle yapısı değiştirilen ve mineral takviyesi ile tatlandırıcı katılan içme sularıdır.
Bu şekilde üretilen sulara müdahale edildiğinden hiçbir şekilde doğal kaynak suları ile aynı özelliklere sahip değildirler.
Çünkü filtrelenen ve sonrasında mineral katkısı yapılan bir su yapaydır ve saf doğal kaynak suyunun yerini tutmamaktadır.