11.12.2019 - 11:14 | Son Güncellenme:
İdeal ağırlığın korunması için sağlıklı beslenme ne kadar önemliyse vücut dengemizi korumak ve sağlıklı bireyler olabilmemiz açısından besin türleri, pişirme yöntemleri ve tüketim şekilleri de önem arz ediyor. Besinleri fırında pişirmek veya haşlama yöntemi ile hazırlamak sağlıklı yağ asitlerini korur ve proteinin yapısının bozulmasını önler. Besinleri pişirme yöntemlerinin yanı sıra tüketme şekilleri de bu açıdan önemli.
Yemekten hemen önce su içilmemesi de sağlık açısından önemli. Mide asit dengesini su ile seyreltikten sonra yemeye başlamak, ağız yoluyla alınacak mikropların artmasına ve hastalık riskinin oluşmasına sebebiyet verir. Bu sebeple yemeklerden 30 ila 45 dakika öncesinde su tüketimi sonlanmalı, yemek bitiminden sonra tekrar su tüketimi ile devam edilmeli.
Ağız yoluyla alınabilecek mikropların, en sık el hijyeniyle alakalı olduğu görülmüştür. Eller iyi temizlenmeden ya da dezenfekte edilmeden yemeye başlandığında bu durum, mide-bağırsak hastalıklarına yol açabilecek birçok viral enfeksiyona sebebiyet verebiliyor.
Herhangi bir yemeği el ile yediğimizde, aslında hastalıklara büyük bir kapı açıyoruz. Elimizi iyi yıkamadığımız ve el hijyenimiz yeterli olmadığı zaman, el ile tüketilebilecek besinler olan; hamburger ve sakatat tarzı besinler, bedenimizin içerisine elimizde bulunan mikroorganizmaları göndermiş oluyoruz.
Bu nedenle hamburger gibi el ile yenen yemekleri dikkatli tüketmenizi öneririm. Besinleri tüketirken eldiven kullanılması kısmen daha avantajlıdır.
Ancak orada da eldivenli olarak ellerin mutlaka yıkanması gerekir. Eldiven pudrasının olmamasını ve mümkünse steril eldiven tercih edilmesini tavsiye ederim.