30.03.2024 - 12:32 | Son Güncellenme:
'Güneş suçluluğu' terimini daha önce duymamış olabilirsiniz. Son günlerde Tiktok'ta fazla tıklanma alan bu terim daha fazla yatmak uğruna güneşli ve güzel bir günü görmezden geldiğinizde hissettiğiniz pişmanlığa deniyor.
Bir psikolog olan Dr. Nadia Teymoorian, güneş ışığından kaynaklanan suçluluk duygusunun, kişinin güzel bir günde evde kaldığında duyduğu pişmanlık duygusu olduğunu ve bu duygunun yoğunlaşabileceğini açıkladı.
"Diğerleri dışarıda hayatlarının tadını çıkarıyor", "Dışarıda anormal derecede güzel bir gün var ama yorgunum", "Artık dışarı çıkıp yürüyüşe çıkma ve günün tadını çıkarma baskısını hissediyorum", "Artık içeride eğlenemiyorum çünkü sürekli dışarıda olmam gerektiğini düşünüyorum. Yani aslında günüm mahvoldu" gibi cümlelerle hemen hemen herkes güneş ışığından dolayı suçluluk hissettiğini de itiraf etti.
Bu tür suçluluk duygusu, bir şeyleri kaçırma korkusuyla ya da yanlış bir şey yapıyormuş gibi hissetmeyle el ele gitme eğilimindedir.
Terapist Kevin Belcastro, "Bu tür suçluluk duygusunun bazı yaygın nedenleri toplumsal normlar veya değerlerle ilişkilidir ve bunlara uymadığımızı hissetmektir. İçeride dinlenmeye veya 'iyi' havanın avantajlarından yararlanmamaya ilişkin olumsuz damgalamalar var" dedi.
Güneş ışığı ve sosyalleşme sizin için iyi olsa da farklı insanların bireysel ihtiyaçları vardır. Dolayısıyla şu anda ihtiyacınız olan şey evde kalmak ve TV izlemekse sorun değil.
Uzmanlar, eğlenmeye çalışarak ve zihniyetinizi kişisel bakımınıza, niyetinize ve önceliklerinize odaklanacak şekilde değiştirerek suçluluk duygusuna kapılmamanızı öneriyor.
Çalışmalar, tembel sabahları kucaklamanın gerçekten de insan sağlığı için bir nimet olabileceğini gösteriyor.
Sleep Health dergisinde Aralık 2023'te yayınlanan bir araştırma, hafta sonları uyumanın aslında uzun vadede hayatınızı kurtarabileceğini öne sürüyor.
Araştırmacılar, hafta sonu fazladan iki saat uyumanın, özellikle hafta içinde altı saatten az uyuyan kişilerde kalp krizi veya felç riskini yüzde 63 oranında azaltabildiğini ortaya koydu.