Güveci bu suda en az 12 saat bekletin. Sirke, güvecin gözeneklerinde kalan kalıntıları çözecek. Süre dolduktan sonra temiz bir sünger veya bulaşık fırçasıyla fırçalayın. İyice durulayın ve açık havada tamamen kurumasını bekleyin. İlk kullanımdan önce içine biraz sıvı yağ sürüp düşük ısıda fırınlayarak sertleşmesini sağlayabilirsiniz. Güveçler sandığınızdan daha hassas olabilir.
Güveçte yemek yaparken bazen dibi tutabilir veya yemek kalıntıları kuruyup sertleşebilir. Böyle durumlarda doğru temizlik yöntemiyle kolayca eski haline getirebilirsiniz. Güvecin içine sıcak su doldurup içine bir miktar karbonat ekleyin. Bu şekilde en az 30 dakika bekletin ki yanık lekeleri yumuşasın.
Bazı güveçler pişirme işleminden önce fırınlanarak daha dayanıklı hale getirilir. Fırınlanmış güveçlerin temizliği, diğer güveçlere kıyasla biraz daha farklı olabilir. Güvecinizi sadece sıcak suyla ve bir süngerle temizleyin. Kesinlikle kimyasal deterjan kullanmayın.
Eğer içerisinde inatçı lekeler varsa, karbonat ve sirke karışımıyla fırçalayabilirsiniz. Güveç kuruduktan sonra içini hafifçe zeytinyağıyla ovalayarak gözenekleri kapatabilirsiniz. Bu işlem, yemeklerin yapışmasını da önler.
Güveçlerde küflenme, genellikle kullandıktan sonra tamamen kurutulmaması, nemli ve havasız bir yerde saklanmasından kaynaklı gelişebilir. Bu nedenle güvecinizi kullanmadığınız zamanlarda mutlaka kuru ve havadar bir yerde saklayın.
Toprak güveçler, geleneksel lezzetleri yaşatmamızı sağlayan muhteşem mutfak araçlarıdır. Ancak doğru bakım ve temizlik yapılmazsa zamanla zarar görebilir. Yukarıdaki adımları takip ederek güveçlerinizi ömür boyu sağlıklı bir şekilde kullanabilirsiniz.