18.08.2023 - 12:59 | Son Güncellenme:
Yer fıstığındaki doğal proteinler ve doğal yağlar, kanser gibi meme hastalıkları riskini azaltabilir. Meme Kanseri Araştırma Vakfı ve ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü tarafından yapılan bir çalışmaya göre fıstık ezmesini her gün yemenin vücudunuz ve özellikle meme sağlığınız üzerinde olumlu bir etkisi var.
Birçok diyetisyen fıstık ezmesinin çok yağlı olduğunu düşündükleri için diyet planlarından çıkarır. Ancak fıstık ezmesi harika bir protein, lif ve besin kaynağıdır. Kan şekeri seviyelerini değiştirmez ve ayrıca vücudunuza yararlı elementler sağlar. Günde 2 yemek kaşığı tüketmek kilo alımını azaltabilir.
Stres hormonu kortizol seviyelerini normalleştirmeye yardımcı olabilecek beta-sitosterol adı verilen bir bitki sterolü içerir. Fıstık ezmesi içerdiği sağlıklı yağlar, antioksidanlar, demir, magnezyum, kalsiyum ve E vitamini sayesinde kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar. Ayrıca en sevdiğiniz atıştırmalıkla birleştiğinde ruh haliniz üzerinde daha da iyi bir etkiye sahip olacaktır.
Fıstıktaki E vitamini beynin iyi işlemesini destekler. Özellikle yaşlı insanlar için hafızayı güçlendiricidir. Yapılan bir çalışmaya göre fıstık ezmesi hafif ila orta şiddette Alzheimer hastalığıyla mücadele edenlerde faydalı çıktı.
Antrenman öncesi ve sonrası için fıstık ezmesi harika bir besindir. Yağları ve karbonhidratları sizi tüm seans için yeterli enerji ile dolduracaktır. Ayrıca kas sağlığında iyileşme açısından önemli bir rol oynayan potasyum açısından da zengindir.
Potasyumun bir başka harika özelliği de kan basıncınızı düşürmesidir. Bu etki, yer fıstığının zengin olduğu bir element daha olan magnezyum ile desteklenir. Bunun için tuzsuz versiyonunu denemelisiniz.
Fıstık ezmesinin bir başka şaşırtıcı özelliği de şeker hastalığına yakalanma riskinizi azaltabilmesidir. Yer fıstığı çok fazla yağ içerir ancak bunlar doymamış yağlardır ve sizin için sağlıklıdır.
Harvard Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada, düzenli olarak fıstık ezmesi tüketen kadınların diyabet riski hiç yemeyenlere kıyasla yüzde 21 daha az çıktı.
Yer fıstığı içindeki triptofan adlı amino asit, uyku hormonu melatonini ve mutluluk hormonu serotonini artırır. Sizi sakinleştirir ve iyi bir gece uykusunu destekler. Yine de çok fazla yemeye gerek yok, sadece birkaç yemek kaşığı yeterli olacaktır.
Görünüşe göre hamilelik sırasında fıstık ezmesi yemek, fetüs üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabilir. Büyüyen bebeğinizde nöral tüp defekti riskini azaltmaya yardımcı olabilecek folat açısından zengindir. Ayrıca yer fıstığının içerdiği faydalı unsurlar anne sağlığına da fayda sağlayacaktır.