Ayçiçeği tohumları ayrıca flavonoidler, tokoferoller ve fenolik asitler dahil olmak üzere bitki bileşikleri açısından da zengindir.
Ay çekirdeği kolesterol içermediğinden ve iyi miktarda lif sunduğundan, tuzsuz olanını seçerseniz kalp sağlığına faydalı olabilir. Ay çekirdeği ayrıca kan damarlarının gevşemesine ve kolesterolün düşürülmesine yardımcı olan linoleik asit adı verilen doymamış, sağlıklı bir yağ içerir.
Harika bir selenyum kaynağı olan ayçiçeği, bu mineral tiroid bezlerinde yoğunlaştığından tiroid sağlığına iyi gelebilir. Yapılan araştırmalar, düşük selenyum düzey ne sahip bir avuç çekirdeğin tiroid bozukluğu riskini azalttığına işaret etti.
Çekirdekte bulunan lif, protein ve sağlıklı yağlar metabolik sağlığı destekler. İçerdiği besinler sindirimi yavaşlatmaya ve kan şekeri tepkisini köreltmeye yardımcı olur, bu da yemekten sonra şekerin daha yavaş yükselip düşmesine neden olur.
Bu özellikle tip 2 diyabet gibi metabolik kaygıları olan ve kan şekeri seviyelerinin yakından yönetilmesi gereken kişiler için faydalıdır. Aynı zamanda tokluk hissini artırmaya yardımcı olur.
Bağışıklık sistemine yardımcı olacak besinler arıyorsanız, bağışıklık sağlığını destekleyen selenyum ve çinko içerdiğinden ayçiçeği çekirdeğini tercih edebilirsiniz.
Çinko ve selenyumun yanı sıra yüksek miktarda E vitamini, bakır ve bitki bileşikleri de sunar. Bu mikro besinlerin tümü, iltihaplanmayı azaltmaya ve vücutta hastalığa neden olan serbest radikal molekülleri engellemeye yardımcı olan antioksidanlar gibi davranır.
Ayçiçeği tohumlarındaki sağlıklı yağlar ve E vitamini parlak, sağlıklı cildi besler. Her iki besin maddesi de cilt için antiinflamatuar faydalar sağlarken, özellikle E vitamini zararlı ultraviyole (UV) ışık ışınlarına karşı bir miktar koruma sağlar.