22.12.2015 - 09:54 | Son Güncellenme:
Bakteriyle temas eden et ve tavuk ürünleri.Kümes hayvanlarının, kırmızı etin iyi pişirilmemesi.Pişmiş yemeklerin 1 saatten uzun süre dışarıda bekletilmesi.
Uzun süre buzdolabı dışında bekletilen süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi.Pastörize edilmemiş süt ürünleri ve meyve suları.Bozuk yumurta.Dondurulmuş gıdaların soğuk zincirin bozulmasından sonra tüketilmesi.
Çiğ balık ve çiğ istiridye.İyi yıkanmayan sebze ve meyveler.Kusma ve ishal gibi belirtiler gösteren biriyle yemeklerin paylaşılması.Kaynağı belli olmayan sular.
Bozulmuş (bakteri, virüs veya parazit taşıyan) gıda tüketildikten bir süre sonra mide bulantısı başlar. Bu sırada giderek şiddetlenen mide krampları yaşanabilir.Zaman geçtikçe kusma ve ishal görülür. Dışkı kanlı olabilir ve bu durumda vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna gidilmelidir.
Kusma genellikle 1-2 gün devam eder ancak bazen bundan daha uzun sürebilmektedir. İshal ise 2-3 gün devam eder. Mide krampları ve genel olarak mide rahatsızlığı 1 hafta boyunca sürer.Gıda zehirlenmesinde mide kramplarına iştah kaybı, 38 derece veya üzerinde yüksek ateş, ürpertiler, kas ağrıları ve yoğun bir halsizlik eşlik edebilir.
Zehirlenmelerin büyük çoğunluğunda belirtiler 1-2 gün içinde hafiflemektedir ancak kusma 2 günden uzun süredir devam ediyorsa ve kanla birlikte geliyorsa, dışkıda kan varsa, çift görme yaşanıyorsa, konuşma bozukluğu görülüyorsa hasta hemen bir sağlık kuruluşuna götürülmelidir.
İshal hastanın vücudunun ileri derece susuz kalmasına yol açabilir. Ağız kuruluğu, gözlerin içeri çökmesi, idrara çıkamama veya az miktarda koyu renkli ve kokulu idrar çıkarma ciddi susuzluk belirtileridir.