SARAYA DEV MUTFAK
Topkapı Sarayı mutfağı sadece padişah için çalışmıyordu. Her gün beş bin kişiye yemek çıkan mutfakta, aşçıbaşı, sakabaşı, ocakbaşı, kebapçı, tatlıcı, hamurcu, pilavcı, balıkçı, bamyacı, perhizci, helvacı, kasapbaşı, yoğurtçu, sütçü, sebzeci, tavukçu, simitçi, buzcu, karcı görev yapardı. 1490 yılında, Topkapı Sarayı'nın mutfağına 17 bin koyun, 410 ton un, 200 ton pirinç alınmıştı. 1573 yılında bu mutfaktan daha çok kişi faydalanmaya başlamıştı. Bu nedenle alınan koyun sayısı 35 bine, un bin tona, pirinç 730 tona çıkmıştı. 1660 yılında ise artık 10 bin kişiye yemek hazırlanıyordu, neredeyse günde 3.5 ton et, bin ton pirinç tüketiliyordu.