Soya fasulyesinden elde edilen tofu peynir benzeri bir dokuya sahip. Çeşitli yemeklerde, salatalarda, sandviçlerde kullanılan çok amaçlı peynirlerden biridir. Dilediğiniz şekilde hazırlayabilirsiniz. Baharatla tat verilen tofu normal peynire oranla daha geniş bir yelpazede değerlendirilebilir.
Özellikle beyaz fasulye kullanılarak yapılan bu peynir, çeşitli baharatlarla tatlandırılarak farklı bir kıvama ulaşabilir. Bu peynirler genellikle salata ve mezeler için tercih edilir. Baklagil içeriği sağlık için oldukça faydalıdır. Hazırlık aşamasında fazla malzemeye ihtiyaç olmaması ekonomik olarak avantajlıdır.
Kinoa öğütülerek veya haşlanarak bir püre haline getirilir, ardından diğer malzemelerle karıştırılır ve fermente edilerek peynir kıvamı elde edilir. Salatalarda, atıştırmalık olarak veya çeşitli yemeklerde kullanılabilir. Çeşitli otlar ve tatlandırıcılar kullanın. Evinizde bu çeşitleri deneyerek en lezzetli peynire karar verebilirsiniz.
Lupin fasulyesi suda bekletilip pişirilir, püre haline getirilir ve ardından peynirimsi bir kıvam elde edene kadar preslenir. Salatalar için çok lezzetli olan bu peyniri deneyebilirsiniz. Bu peynir alternatifleri, laktoz içermeyen, yüksek protein ve lif içeriği sağlar. Bu durum da sağlıklı bir beslenme için önemli katkılar sağlar.
Fındık, su, limon suyu ve baharatlarla karıştırılarak iyi bir peynir alternatifi elde edilebilir. Diğer peynirlere göre içeriğinin karışık olması tadına da yansıyabilir. Vegan diyetler için vazgeçilmez olan fındık peyniri aynı zamanda mideyi tok tutar.