27.01.2025 - 17:13 | Son Güncellenme:
Mis gibi kokan, puf puf kabaran bir poğaça yapmak herkesin hayali olabilir. Ancak bazı durumlarda poğaçalar istediğiniz gibi kabarmayabilir. Bu aşamada süt yerine eklemeniz gereken başka bir malzeme var.
- 1 su bardağı ılık su
- Yarım su bardağı sıvı yağ
- 1 adet yumurta akı (sarısı üzeri için ayıralım)
- 1, 5 yemek kaşığı toz şeker
- Yarım tatlı kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı instant maya (yarım paket)
- 3,5 su bardağı un
Üzeri için:
- Yumurta sarısı
Öncelikle hamur için 1 su bardağı ılık su, yarım su bardağı sıvı yağ, 1 yumurtanın akı, 1,5 yemek kaşığı toz şeker ve yarım tatlı kaşığı tuzu uygun bir karıştırma kabına ekleyin. Ardından malzemeleri iyice çırpın. Yarım paket maya ve unu yavaş yavaş ekleyin.
Hamuru toparladıktan sonra üzerini kapatıp beklemeye alın. Temiz bir ortamda yaklaşık 1 saat boyunca beklemesi gerekiyor. Sürenin sonunda ise mayalanan hamuru tezgaha alıp toparlayabilirsiniz. Ardından hamuru 12 parçaya bölün.
Hamur parçalarını içe doğru açın ve elinizde yuvarlayın. Şekil alan poğaçaları fırın tepsisine dizip 20 dakika boyunca tepsi mayası için bekletin. Ayırdığımız yumurta sarısını çırparak bir fırça yardımıyla sürün.
Son olarak, poğaçaların üzerine çatal ile şekil verebilirsiniz. Dilerseniz susam da ekleyebilirsiniz. 180 derece fırında fansız ayarda 25 dakika pişirin. Altı ve üstü kızardığında servise hazır olacaktır.