19.09.2024 - 15:49 | Son Güncellenme:
Marketlerde satılan hazır bulyonlar uzun raf ömrü ve pratikliği nedeniyle sık tercih edilse de içeriğinde bulunan yüksek miktarda tuz, kimyasal koruyucular ve aroma vericiler sağlık açısından risk oluşturabilir. Bu nedenle doğal ve katkısız bulyonları evde hazırlamak hem besin değerini artırır hem de yemeklerinize daha saf bir lezzet katmanı sağlar.
Evde tavuk bulyon yapımının en önemli noktası, malzemelerin doğal ve taze olmasıdır. İşte ihtiyacınız olan temel malzemeler:- 75 gr tavuk göğsü- 1/4 adet küp doğranmış patates- 1/4 adet küp doğranmış kabak- 1/4 adet halka şeklinde doğranmış havuç- 1/4 adet küp doğranmış soğan- 2 adet ıspanak yaprağı- 1/4 adet halka şeklinde doğranmış pırasa- 2 tatlı kaşığı sıvı yağ- 1/4 çay kaşığı tuzBu malzemelerle, evde 6 adet katkısız ve doğal tavuk bulyon hazırlayabilirsiniz.
İlk adımda, sıvı yağı bir tavada ısıtın ve doğranmış soğanları ekleyin. Soğanları kokusu çıkana kadar kavurun. Ardından patates ve pırasayı ekleyerek birkaç dakika daha kavurmaya devam edin. Sonrasında kabak, ıspanak ve kuşbaşı doğranmış tavuk göğsünü tavaya ekleyin. Tüm malzemeleri pişene kadar kavurun ve tuzu ekleyin.
Tüm malzemeler tamamen piştiğinde, karışımı bir mutfak robotuna alarak püre kıvamına gelene kadar çekin. Hazırladığınız bu püreyi tekrar tavaya alın ve suyu tamamen buharlaşana kadar kısık ateşte pişirin. Bu aşamada, karışımın dibinin tutmaması için sık sık karıştırmayı unutmayın.
Karışımı pişirdikten sonra bir pişirme kâğıdı üzerine dökün ve düzleştirerek kare şeklini verin. Hazırladığınız karışımı derin dondurucuya alarak 4-5 saat boyunca bekletin. Donduktan sonra, bulyonlarınızı dilediğiniz boyutta kesip, saklayabilirsiniz.
Eğer bulyonlarınızı kuru ve uzun süre saklamak istiyorsanız, karışımı 100 derece ısıtılmış fırında tamamen kuruyana kadar pişirin. Böylece bulyonlarınız daha dayanıklı hale gelecek ve oda sıcaklığında bile saklanabilecektir.
Hazırladığınız bulyonları, dilimledikten sonra temiz bir kap içerisinde buzdolabında veya derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Dondurduğunuz bulyonları yemeklere eklerken çözülmesini beklemeden doğrudan kullanabilirsiniz. Kuru bulyonlar ise serin ve kuru bir yerde uzun süre muhafaza edilebilir.
Tavuk yerine hindi veya kırmızı et kullanarak farklı aromalar elde edebilirsiniz. Ayrıca, sebzeleri çeşitlendirerek kendi damak zevkinize uygun, farklı lezzetler yaratmanız mümkün. Kereviz, sarımsak veya taze otlar gibi ekstra malzemelerle bulyonlarınızı daha aromatik hale getirebilirsiniz.