20.03.2024 - 16:51 | Son Güncellenme:
Birbirinden farklı semptomlarla ortaya çıkan ve kronikleşmeye başlayan baş ağrıları birçok farklı rahatsızlığın habercisi olabilir. Baş ağrılarının altında yatan asıl sebep, ciddi bir sağlık sorununa işaret edebilir. Ünlü Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz, geçmek bilmeyen baş ağrılarına karşı yapılması gerekenleri, migren problemine yönelik var olan tedavi yöntemlerini ve doğal çözümlerini Milliyet.com.tr için tek tek anlattı.
Şiddetli bir baş ağrısıyla ortaya çıkan migren, birçok farklı semptoma neden olan yaygın nörolojik hastalıklar arasında yer alıyor. Prof. Dr. Derya Uludüz, migren probleminin diğer baş ağrılarından daha farklı olduğunu ve günlük hayatın her alanında zorlu bir yaşantıyı beraberinde getirdiğini belirtiyor. Migrenin başlangıcını ise şu sözlerle ifade ediyor:
"Migren ağrısı gelmeden günler önce kişilerde bambaşka belirtiler olabiliyor. İlk etapta iştahın artması, halsizlik, sinir hâli, aşırı esneme isteği ve konsantrasyon bozukluğu ortaya çıkıyor. Ardından günlük hayatı tamamen olumsuz etkileyecek şiddette bir baş ağrısı başlıyor."
Günlük hayatı olumsuz etkileyen migren, sosyal hayatı da beraberinde etkileyerek birçok kişinin dış çevreden uzaklaşmasına neden olabilir. Migren problemi baş ağrısıyla birlikte kendini gösterdiğinde,mide bulantısı, ışığa karşı hassasiyetler, ses duyarlılığı gibi sorunlar beraberinde geliyor.
Migren ağrısının hafife alınmaması gerektiğini vurgulayan Uludüz, "Ağrı hafiflese bile kişilere halsizlik olarak geri dönüyor" diye belirterek bu durumun bir döngü halinde devam ettiğini söylüyor. Sürekli tekrarlayan bu durum insan hayatını gün geçtikçe zorlaştırmaya devam ediyor.
Baş ağrısıyla başlayan migren rahatsızlığının birçok kişi tarafından hafife alındığını söyleyen Uludüz, bu durumun insan ilişkilerinde birçok farklı çatışmaya, tartışmaya yol açtığını belirtiyor. Genellikle migren ağrısı, tarif etmesi zor ve normal seviyelerde baş ağrısıyla bir tutulabiliyor.
Derya Uludüz, birçok kişinin migren problemini 'geçici bir baş ağrısı' olarak nitelendirerek yaşamına devam ettiğini ancak bunun yerine bir tedavi yöntemi olduğunu hatırlatıyor. Uludüz, migren probleminin hem dış hem de iç nedenleri olduğunu söyleyerek kişileri en çok etkileyen dış faktörleri sıraladı:
"Nörolojik her hastalıkta olduğu gibi değiştirilmesi gereken birincil durum, yaşam şeklidir. Günlük hayatta uzun süre bilgisayar, televizyon gibi teknolojik aletlere maruz kalmak, dişleri sıkmak, boyun düzleşmesi, boyun fıtığı ve stres migreni etkileyen dış faktörler arasında yer alıyor."
Migren rahatsızlığına neden olan iç nedenlerin genellikle günlük hayattaki alışkanlıklarımız olduğunu anlatan Derya Uludüz, "Uykusuzluk, kötü beslenme, hareketsizlik ve susuzluk migren problemini beraberinde getirecek olan olumsuz davranışlardır" diye belirtti. Sürekli masa başında çalışmak ise en önemli tetikleyicilerden biri.
Migreni tetikleyen önemli durumlardan biri de kötü beslenme alışkanlıkları. Uludüz, "Eğer süt ve süt ürünleri çok fazla tüketiliyorsa, glutenden zengin besleniliyorsa, şekerden zengin karbonhidrat ağırlıklı yiyecekler tüketiliyorsa, beynimiz bir süre sonra uyarı vermeye başlayacaktır" diye konuşarak migreni iyileştirmeye dair yapılması gerekenleri anlattı:
"Gün içerisinde susuz kaldığınızda beyin migreni taklit etmeye başlar. O nedenle hastalarımıza günde kilo başı 30 ml su içmesi gerektiğini belirtiyoruz. Bunun yanı sıra oksijenli bir ortamda bulunmak, kaliteli bir uyku ve masa başı egzersizlerine yer vermek migreni iyileştirecek eylemler arasında yer alıyor."
İleri seviyelere ulaştıkça ciddi problemlere yol açan migren, özellikle iltihaplanmalara ve damar genişlemesine neden oluyor. Derya Uludüz, migren rahatsızlığının ilk olarak iltihaplanmalara yol açabileceğini belirtiyor. Uludüz, "İltihaplanmaya karşı zerdeçal, zencefil, karabiber kombinasyonunu içeren kurkumin takviyesini öneriyoruz. Kaliteli bir uyku için ise melatonini ekliyoruz" diye konuşarak çeşitli önerilerde bulunuyor.
Migren için uygulanan botoks uygulaması baş ağrısına neden olan şakaklar, alın, boyundaki belirli kaslar ve baş arkasına enjekte edilir. Sinir uçlarına etki ederek ağrı iletimini azalttığı söyleniyor. Derya Uludüz, "Dişleri sürekli olarak sıkmadan kaynaklı gelişen migren sorununu tedavi etmek için botoks yapılabiliyor" diye belirtiyor.
Migren ağrısını tedavi etmede en etkili yöntemlerden birinin 'bilişsel davranışlı terapi' olduğunu vurgulayan Derya Uludüz, bu tedavi yönteminde en büyük tetikleyici olan strese karşı farkındalık kazanmanın önemli olduğunu belirtiyor. Uludüz'e göre bu yöntem, migren probleminde uygulanan en etkili tedavilerden biri. Aynı zamanda herhangi bir yan etkisi veya ilaç desteği gerekmiyor.
Prof. Dr. Derya Uludüz, şiddetli baş ağrısını dindirmek için ağrı kesiciye başvuran bireylere karşı çeşitli uyarılarda bulundu:
"Baş ağrısı için sürekli kullanılan ağrı kesiciler, migren problemini kronikleştirmeye başlayabilir. Ağrı kesici, migren rahatsızlığını ortadan kaldırmak yerine kişileri bağımlı hale getirir. O nedenle ilaç içmek yerine migreni ortadan kaldırmaya yönelik tedaviler daha etkili bir çözümdür."
Farklı hastalıkların yanı sıra baş ağrısının temel nedenini bulmak çok daha karmaşık olabilir. Derya Uludüz, ağrının doğru tanımlanması gerektiğini ve ortaya çıkan bazı problemlerin ciddi riskler taşıyabileceğini söylüyor. Özellikle 'ilk kez ortaya çıkan baş ağrısı' diğer çeşitlere göre daha riskli olabilir. Bunun yanında gece uykudan uyandıran şiddetli baş ağrıları, ayağa kalkınca birden ortaya çıkan baş ağrısı, görme bozuklukları, kusma ve vücutta oluşan uyuşmalar tehlikeli olabilir.
Uzun süre devam eden ve bir türlü geçmek bilmeyen baş ağrısının nörolojik bir probleme dayalı olabileceğini söyleyen Derya Uludüz, aşırı ağrı kesici kullanımının da baş ağrısına neden olabileceğini aktarıyor. Geçmeyen baş ağrıları migren problemini ortaya çıkarıyorsa, tedavi edilmediği sürede kronikleşebilir.
Derya Uludüz, baş ağrısına iyi gelebilecek doğal yöntem ve yönlendirmeler olduğunu doğruladı. Çalışma ortamında meydana gelen baş ağrılarını dindirmek için yapay ışıktan uzaklaşmanın, su içmenin ve temiz hava almanın etkili çözümler olabileceğini hatırlattı. Uludüz, 1Günlük hayatında fazla kahve tüketmeyen kişiler baş ağrısına maruz kaldığında bir bardak Türk kahvesi hazırlayabilir, ağrıları iyileştirecektir" tavsiyesinde bulundu.
Derya Uludüz baş ağrısını dindirmek için uygulanması ve tüketilmesi gerekenleri şu sözlerle ifade etti:
"Baş ağrısını dindirmenin etkili doğal yöntemleri arasında naneli çay ve limonlu su tüketimi vardır. Bu doğal sıvılar baş ağrısına iyi gelebilir. Ayrıca açlık baş ağrısını tetikleyen sorunlardan biri olabilir. Vücudunuzu uzun süre aç bırakmadan sağlıklı besinler tüketebilirsiniz. Açlığa bağlı olarak gelişen baş ağrısı yemek yedikten sonra hafifleyecektir. Bunun yanında nefes alma egzersizleri de uygulanabilir."