12.02.2024 - 13:43 | Son Güncellenme:
İşte ya da okulda uzun bir günün ardından yorgun hissetmek oldukça normaldir. Ancak yoğun bir şekilde düşündüğünüz zaman neden yorulduğunuzu hiç düşündünüz mü? Düşündükten sonra yorgun hissediyorsanız, bu enerji harcadığınız anlamına gelir.
Beyni zorlayarak düşünmek kalori yakımına sebep olur. Peki zihinsel olarak çaba harcamak neden kalori yakar? İlk olarak, vücudunuzun kalorileri nasıl kullandığını anlamanız gerekir.
Hareketsiz olsanız bile enerji yakarsınız. Örneğin bu yazıyı okurken vücudunuz nefes almak, kan dolaşımını desteklemek, vücut sıcaklığını düzenlemek ve sindirim gibi işlevleri desteklemek için kalori kullanıyor.
Beyniniz normal işlevleri gerçekleştirmek için de enerji kullanır. Vücut ağırlığınızın yüzde 2'sini oluşturmasına rağmen, tükettiğiniz enerjinin yüzde 20'sini harcar. Bu metabolik aktivite genellikle ne yaptığınıza bağlı olmaksızın sabittir.
Aslında, beyniniz dinlenirken bir insan uyluğundan daha fazla enerji yakar. Özellikle beyniniz enerjisini glikozdan alır. Glikoz yediklerinizden gelir. Glikoz kan dolaşımınıza girer ardından beyninize gider.
Burada adenozin trifosfat (ATP) adlı bir enerji formu üretmek için kullanılır. Sinir hücrelerinizin iletişim kurması ve bilişsel görevleri gerçekleştirmesi için ATP'ye ihtiyacı vardır.
Zihinsel olarak çaba harcadığınızda, beyniniz görevi yapmak için daha fazla enerji kullanır. Ancak normal beyin aktivitelerinden çok daha fazla değildir.
Düşünmek gerçekten kalori yakar ancak bu kilo kaybına neden olacak kadar değil. Kalori yakma artışı küçüktür.
Örneğin 70 kilo olan bir kişi 30 dakikalık bir okuma sürecinde yaklaşık 42 kalori yakar. Bu da, bir günde 500 kalori yakmak için neredeyse 6 saat okuma yapmak zorunda olduğu anlamına geliyor.
Ara sıra hareket etmek saat başına kalori yakmayı artırır. Ancak bu yine de kilo kaybına neden olacak kadar yeterli olmaz.