İlk günden itibaren söylediğimiz gibi de damlacık yoluyla çok hızlı yayılan bir virüs olduğu için vaka sayıları artıyor.
Bu nedenle de çok dikkat edip yeni normale çok iyi uyum sağlamamız gerekiyor. Yeni normalin kurallarını hiçbir yerde unutmamamız gerekiyor.
Eğer bunlara uygulayabilirsek ancak virüsün bulaşıcılığını azaltabiliriz. Bu nedenle bu kuralları unutmayıp her yerde dikkatli olmamız lazım" dedi.
Prof.Dr. Yamanel, Çinli uzmanların corona virüsün eksi 20 derecede 20 yıl yaşayabileceğine dair görüşüyle ilgili ise "Virüs eksi 20 derecede uzun süre hayatta kalabiliyor.
Bu nedenle dondurulmuş gıdalara çok dikkat etmemiz gerekiyor.
Özellikle dondurulmuş gıdaları çözdükten sonra iyi pişirip daha sonra tüketmeliyiz.
Dondurulmuş gıdalarda virüs potansiyel olarak yaşayabilir.
Vatandaşlar aldıkları dondurulmuş gıdaları çözdükten sonra iyice pişirip daha sonra tüketmeleri gerekiyor.
Bu nedenle dondurulmuş gıdalara dikkat etmek lazım" diye konuştu.
Prof.Dr. Yamanel, virüsün mutasyona uğradığı görüşleriyle ilgili ise "Ülkemizde ölüm sayısının azaldığını biliyoruz. Bu nedenle virüs mutasyona uğrayıp etkisini yitirmiş olabilir ancak virüsler çok hareketli, değişebilen mikroorganizmalar.
Bu nedenle yeniden mutasyona uğrayıp daha ölümcül hale gelebilir. Virüsler çok hızlı mutasyona uğrayabildikleri için nasıl şu an ölümcül etkisi azaldıysa corona virüsün daha ölümcül hale gelmesi mümkün" ifadelerini kullandı.
Prof.Dr. Yamanel, virüse karşı alınan tedbirlerin elden bırakılmaması gerektiğini belirterek "Biz de virüsün hasta edici özelliğinin biraz azaldığını gözlemliyoruz ama son zamanlarda yoğun bakıma yatan ve entübe olan hasta sayılarımızda bir miktar artış oldu.
Virüsün hareketini tam olarak bilemiyoruz. Mutasyona uğrayıp daha ciddi hastalık oluşturabilecek duruma da geçebilir. Bu nedenle maskeyi, sosyal mesafeyi ve el hijyenini mutlaka uygulamamız gerekiyor.
Çünkü virüsün bulaşıcılığı devam ediyor" değerlendirmesinde bulundu.