11.08.2023 - 12:48 | Son Güncellenme:
Dengesiz ve sağlıksız beslenme sonucu ortaya çıkan vitamin eksikliği kişilerde unutkanlığa da yol açıyor. Ancak düzenli olarak tüketilen başta su olmak üzere ceviz, omega3, süt ve süt ürünleri gibi besinler birçok kişinin sıklıkla karşılaştığı unutkanlık sorununa çare olmaktadır.
Sağlıklı besinleri, doğru miktarda tüketmek insan sağlığına büyük katkı sağlar. Karaciğer için enginar yemek, böbrek sağlığı için su içmek ihmal edilmeyecek önemli besinlerdir. Peki, beynimiz ve çelik gibi güçlü bir hafıza için ne yemek gerektiğini biliyor muyuz? İnsanların sağlıksız ve dengesiz beslenmesinin sonucunda unutkanlık sorunu da beraberinde gelir.
Bu süreçte tüketilecek besinlerin önemi ise artar. Hafıza ve unutkanlık sorunlarına karşı önerilen besinler arasında su, yumurta, yaban mersini gibi yiyecekler dikkat çekiyor. Beynin hem çalışma temposu hem de verimliliği için beslenme şekli, önemli rol oynuyor.
Dolayısıyla güçlü ve çelik gibi bir hafızaya sahip olma konusunda doğru besinleri, doğru miktarlarda tüketmenin çok önemli olduğunu vurgulayan uzmanlar bazı besinlere dikkat çekmektedir. İşte hafızayı güçlendiren o besinler...
İçeriğinde yer alan antosiyanin adı verilen güçlü antioksidan maddesi ile birlikte Alzheimer ve bunamaya karşı son derece faydalıdır. Beyni serbest radikal hasarından önemli ölçüde korumada rol oynar. Yaban mersininin yanı sıra çilek ve böğürtlen de beyni serbest radikal hasarından korumada etkilidir.
Aynı zamanda bellek arttırıcı fitokimyasal olarak bilinen antosiyaninden bakımından zengindir. Bununla birlikte kırmızı üzüm, portakal, elma ve kivi de beyin gücünün artışında rol alabilecek diğer mükemmel besinlerdir.
Bilindiği üzere beyin fonksiyonları üzerinde Omega-3 oldukça önemli bir yere sahiptir. Beyin fonksiyonlarının daha verimli çalışmasında fayda sağlar. Omega-3 bakımından zengin olan besin öncelikle somon olarak bilinir. Ancak bunun yanı sıra hamsi, uskumru, sardalye ve ringa balığı da bu mineral bakımından zengin balıklar arasında yer alır.
Bu kaynaklar ile Omega-3 vitamini sağlayarak beyin fonksiyonlarında özellikle hafıza yönünde etki etmesi mümkün hale getirilebilir. Davranış ve bilişsel olaylarda etkili olan bu vitamin Ceviz ve keten tohumunda da yeteri kadar bulunmaktadır. Düzenli tüketilmesi ile oldukça faydalı olan omega3 eksikliğinde ise depresyon, disleksi, dikkat eksikliği vb. hastalıklar görülür.
Bitter çikolata beyin reseptörlerinin etkili hale gelmesi adına endorfin salınımını fazlalaştırmaktadır. Yüksek kakao içeriğine sahip olan bitter çikolata güçlü antioksidanlar içerir ve doğal uyarıcıları ile birlikte odaklanma ve konsantrasyonu artırır. Günlük bir kaç Bitter karesi tüketmek yeterli olacaktır.
İçeriğinde yer alan A, B, B12 ve D vitamini bakımından zengin olan yumurta güçlü bir hafıza için son derece önemlidir. Düzenli tüketilmesi ile birlikte hafızanın güç kazanmasına yardımcı olmaktadır. Bununla birlikte sağlıklı beslenme konusunda en önemli besinler arasında yer almaktadır.
Kişinin ruh halini oldukça olumlu yönde etkileyen bu besinler günlük tüketilmesi gereken yiyecekler arasında yer alıyor. Kabak ve ayçekirdeği kişide bilişsel fonksiyonları arttırmada önemli rol oynar. Uykusuzluk ve hafif depresyon durumlarında daha kolay rahatlamaya olanak sağlar.
Beynin daha güçlü bir hafıza sahip olması için gerekli olan A, D, B12, B grubu vitaminleri bünyesinde barındırır. Aynı zamanda beyinden sinyal alarak göndermek için gerekli olan ve önemli bir aminoasit olan tirozini de içerir. Bununla birlikte vücudun uyanık kalmasını da sağlar.
Son derece önemli ve mükemmel birer protein kaynağı olan süt ve süt ürünleri, günlük enerjiyi de sağlamaktadır. Vücuda sabit ve yavaş bir enerji kaynağı sağlayarak gün içinde hafızanın ayakta kalmasında etkili olur. Protein içeren süt, yoğurt ve peynir gibi besinler aynı zamanda epinefrin ve dopamin seviyelerini arttırmakta da etkilidir. Bu kimyasallar vücudu uyaran önemli etkenlerdir. Özellikle yoğurt zengin bir kalsiyum deposu olarak bilinir. İçeriğinde yer alan tirozin sayesinde hafızayı güçlendirmede yardımcı olur. Yoğurt ve diğer süt ürünlerinden en az günde 2 porsiyon tüketmeye özen göstermek gerekir.
Esmer ekmek, esmer pirinç, yulaf, darı vb. tam tahıllar çelik gibi hafıza için oldukça önemli bir başka besin grubudur. B6, B12 ve folik asit bakımından zengin olan bu besinler hafızayı korumak başta olmak üzere, konsantrasyon ve beyine kan akışını sağlamak adına gereklidirler.
Beyinde oluşabilecek hücre hasarını en aza indirmek adına son derece faydalıdır. Aynı zamanda uzun süreli olarak hafızayı canlandırmak adına gerekli polifenolleri içermektedir. Polifenolleri ise Alzheimer hastalığının önlenmesinde ve tedavi edilmesinde faydalıdır. Bununla birlikte Kırmızı soğan da çelik gibi hafıza için iyi bir seçenektir.
E vitamini yönünden oldukça zengin olan ıspanak besini içeriğinde, B grubu vitaminleri ve folat barındırmaktadır. Bu sayede hafızayı güçlendirir. Aynı zamanda beyin hücrelerini zararlı serbest radikallere karşı da korur. Hafızayı güçlendiren ve E vitamini bakımından zengin olan diğer besinler ise badem, kivi, brokoli, mango, domates ve ayçiçek tohumu olmaktadır.
Brokoli ve kuşkonmaz ikilisi ayrı ayrı K vitamini bakımından zengin olan besinlerdir. Bu vitamin sayesinde ise özellikle bilişsel fonksiyonlar ve beyin gücünü arttırmada oldukça etkilidirler.
B6 vitamini yönünden zengin olan fıstık ezmesi gün içinde kolaylıkla tüketilebilecek besinler arasında yer alıyor. Beyinin odaklanması ve dikkati için gerekli olan B6 vitamini fıstık ezmesi içerisinde oldukça fazladır. Kızarmış bir dilim ekmek üzerine 1 yemek kaşığı fıstık ezmesi ve isteğe bağlı üzerine eklenmiş muz dilimleri ile birlikte B6 vitamininden zengin bir öğün yapmak mümkündür.
Susuzluk yani Dehidratasyon beynin kortizol adı verilen bir hormon salgılamasına sebep olur. Bu hormon artışı ile beynin bilgi depolama kısmı küçülür ve hafıza gücünün azalması ortaya çıkar. Aynı zamanda Kortizol adrenalin üretimini de büyük ölçüde artırır. Dolayısıyla bu artış beyin fonksiyonunu kötü yönde etkiler ve hafızayı bozar. Bu nedenle günlük en az 2 litre su içmek oldukça önemlidir.
İçeriğindeki fosfor, Omega-3 ve 6 yağ asitleri, kalsiyum, demir ve potasyum açısından zengin bir besin olan cevizin yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda hafızayı, algı ve öğrenme yetilerini oldukça iyileştirdiğini görülmektedir. Günde 3-4 adet tam ceviz tüketmenin ise beyin sağlığı bakımından önemi büyüktür. Çocukların beyin gelişimi için bir günde en az 2 tam ceviz ve ya yine Omega-3 içeriği zengin olan fındık -bademden 10/15 adet tüketmesi gerekir. Bununla birlikte günde 15/20 adet yer fıstığı tüketmekte güçlü bir hafıza için yeterli olacaktır.
Beslenmenin yanı sıra elbette fiziksel aktiviteyi de unutmamak gerekir. Haftada 3 defa olacak şekilde 45 dakika egzersiz yapmak hem hafıza ve beyin sağlığı için hem de tüm vücut için oldukça önemlidir.