07.12.2022 - 00:10 | Son Güncellenme:
Sivas mutfağına ait olan Divriği pilavı, özel günlerde sunulan tariflerdendir. Yemek iki aşamalı olarak yapılıyor. Pilavın kaplaması olarak kadayıf kullanılıyor. İşte, Divriği pilavı yapılışı ve malzemeleri...
Pilav:
2 su bardağı pirinç
3 yemek kaşığı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı karabiber
1 çay kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı tarçın (İsteğe göre)
1 adet küp şeker (İsteğe göre)
1-1.5 tatlı kaşığı tuz
2/3 çay bardağı kuş üzümü
1/2 su bardağı haşlanmış nohut
Dışı:
250 g kadayıf
2 yemek kaşığı tereyağı
Et tercihine göre düdüklü tencere de tercih edilebilir. Etler az su ile yumuşayana kadar pişirilir.
Kuzu kuşbaşı tercih edilmişse bir tavada çok az yağ ile kavurmak yeterli olacak. Et piştikten sonra tuz ve karabiber ilave edilir.
Pilav için ise ayrı bir tencereye sıvıyağı eklenir ve bademlerle birlikte kavrulur. Pirinç yıkanır, süzülür ve tencerede kavrulur.
Bu sırada baharatlar, şeker ve tuz ilave edilir. Kuş üzümü yaklaşık 2-3 dakika sıcak suda bekletilir ve sonra süzülerek tencereye alınır.
Nohut eklenir ve pirincin üzerini geçecek şekilde sıcak su ilave edilerek kısık ateşte pişirilir. Pişme durumuna göre ilave su katılabilir. Pişen pilav dinlendikten sonra kavrulmuş et tencereye aktarılır.
Derin bir kap bolca tereyağı ile yağlanır. Taze kadayıfın yapışan yerleri açılır.
Tereyağı bir tavada eritilir, ardından kadayıfın her tarafına eşit şekilde yayılır ve karıştırılır.
Kadayıfı kabın etrafına, uzunlamasına kalın olmayacak şekilde ve orta kısmı çukur kalacak şekilde yayarak düzleştirilir.
Çukur kısma pilav yerleştirilir ve üzeri tekrar kadayıfla kapladıktan sonra önceden ısıtılmış 200 derecedeki fırında kadayıflar nar gibi kızarana kadar pişirilir.