Hastalıklar ve davranışlar yaşandığı sırada kişiyi ruhsal ve fiziksel olarak etkilemektedir. Bu nedenle müdahale etmeden önce farkında olup ön yargılı bakmamak çok önemlidir. Toplumsal yaşantısı ve iş yaşantısını aktif olarak sürdürebilen epilepsi hastaları bulunmaktadır. Bu noktada, nöbet sırasında soğan koklatma, kolonya gibi etkenler hastanın tedaviye ulaşmasını geciktirerek yaşam kalitesini olumsuz etkilemektedir.
Epilepsi nöbeti sırasında hiç bir şekilde müdahale edilmeden hasta doktora ulaştırılmalıdır. Yapılan klinik çalışmalar sırasında, doğru ve yanlışları belirleyen Nöroloji uzmanlarının ortak kararı akılda tutulmalıdır.
1. Bilinen yanlış davranış; Nöbet geçiren herkes Epilepsi hastasıdır. Doğrusu bu değil, Epilepsi nöbeti ve Epilepsi hastalığı aynı şey değildir. Epilepsi tanısı konabilmesi için birden fazla her hangi bir Enfeksiyon ya da metabolik etkene bağlı olmayan nöbet geçirilmesi gerekmektedir.
2. Yanlış; Epilepsi ömür boyu süren bir hastalıktır. Doğrusu, Epilepsi hastaları doğru tedavi yöntemleriyle % 80 oranında iyileşebilmektedir. Epilepsi karşı kurulan Uluslararası Birlik ILAE, diyor ki; 5 yıldan bu yana ilaç kullanmayan 10 yıldır nöbet geçirmeyen Epilepsi hastası iyileşmiş kabul edilmektedir.
3. Yanlış inanış; Epilepsi hastalığı çocuklukta başlar; Hayır Epilepsi hastalığı da tüm hastalıklar gibi her yaşta başlayabilmektedir. Çocukluk yaşlarında görülme sıklığıyla ileri yaştakiler arasında fark yoktur. İleri yaşlarda, her hangi bir düşme, kafa travması, inme gibi etkenlere bağlı olarak epilepsi gelişebilmektedir.
4. Yanlış; Epilepsi hastalığı zihinsel olduğundan, Epilepsi hastası diğerleri kadar akıllı değildir. Bunun doğrusu, Epilepsi hastaları da aynı zeka ve bilgi birikimine sahip olabilmektedir. Epilektik olmayanlarla girecekleri, zeka ve yetenek yarışında öncülüğü alabilirler.
5. Yanlış inanış; Epilepsi nöbeti geçirende çene kilitlendiyse açılmalıdır. Doğrusu bu değil, çok güçlü olan çene kasları zorlanarak, kırılmalara yaralanmalara sebep olunabilmektedir. Bu nedenle müdahale edilmemelidir.
6. Yanlış; Epilepsi nöbeti geçiren dilini yutabilir. Doğrusu, Dil yutulması imkansız bir durumdur. Sadece dilin ısırılarak yaralanması söz konusu olabilmektedir.
7. Yanlış davranış; Epilepsi nöbeti geçirene kolonya ve soğan koklatılarak nöbet sona erdirilebilmektedir. Doğrusu; Soğan ve kolonya koklatılmasının tıbbi bir yararı bulunmadığı gibi hastanın solunumu üzerinde olumsuz etkisi bulunmaktadır.
8.Yanlış davranış; Epilepsili olanların çocuğu da epilepsi olabilir. Doğrusu; Epilepsi hastası anne-babadan çocuğun miras almadığı saptanmış bulunmaktadır. Fakat Epilepsi hastalarının çocuklarının kimi hastalıklara yatkınlığı yüksek olabilmektedir.
9. Yanlış; Epilepsi hastası normal yaşam sürdüremez. Doğrusu bu değil, Epilepsi hastası hekimiyle doğru ve kaliteli iletişimini sürdürerek kaliteli yaşam sürebilmektedir. Tedavisini aksatmadan son derece aktif iş ve özel yaşam sürdürebilmektedir.
10. Yanlış davranış; Epilepsi hastası kadın hamile kalamaz! Doğrusu, Epilepsi hastalığı, kadınının doğurganlığını etkilememektedir. Ancak tedavi aksatılmamalıdır. Yapılan araştırmalarda anti-epilektik ilaç kullanan kadınlarda % 2 – 10 oranında doğumsal kusur olabileceği saptanmıştır. Doğum uzmanı ve hastanın bilinçli davranışıyla riskler minimize edilebilmektedir.