12.04.2024 - 11:55 | Son Güncellenme:
Isıyı eşit şekilde dağıtan ve yemeklerin pişmesinde kolaylık sağlayan çelik tavalar bir süre sonra kirli görünmeye başlayabilir. Yemek pişirme işleminden sonra tabanında yanık lekeleri veya yemek artıkları oluşur. İşte çelik tavaları uzun süre kullanmak için bunları uygulayın.
Muadillerine göre daha kolay bakımı olan çelik tavaları dilerseniz bulaşık makinesinde yıkayabilirsiniz. Dayanıklı olan bu ürünleri temizlerken dikkat etmeniz gereken birkaç durum bulunuyor. Eğilmesini önlemek için mutlaka tamamen soğumasını beklemelisiniz.
Çelik tavayı aşındıracak malzemelerden kaçınmanız daha doğru olacaktır. Hızlı ve sert işlemler tavalarda geri dönüşü olmayan farklı leke, izlere neden olabilir. Tava yüzeyini kullanılmayacak hale getirmeden önce titiz bir temizlik şart.
Tavada oluşan yanık izleri ve yemek kalıntılarını çıkarmak için sünger kullanabilirsiniz. Öncelikle tavanın içerisini sıcak su ve bulaşık deterjanıyla yıkayın. Aşındırıcı olmayan bir sünger yardımıyla güzelce fırçalayın ve zayıf lekelerin sıcak suda çıkmasını sağlayın. Tavayı akan suyun altında durulayarak leke kalıntılarını tekrar temizleyebilirsiniz.
Tabanında oluşan yiyecek kalıntılarını çıkarmakta zorluk çekiyorsanız, etkili bir tüyo mevcut. Tavanın dibini kaplayacak kadar su doldurup üzerine bulaşık deterjanı dökün. Ardından ocağa ekleyip ısıtmaya başlayın. Ocakta ısınırken spatula yardımıyla kalıntıları kazıyabilirsiniz. Su ısındıkça kalıntılar yumuşayacaktır ve kolaylıkla çıkarılabilir.
Kalıntıları tavadan çıkarmada zorlanıyorsanız karbonat kullanmayı deneyin. Paslanmaz çelik tavayı kaplayacak şekilde 2-3 yemek kaşığı karbonat ekleyin. Ocağa alarak kaynamaya bırakın. Suyun büyük kısmı buharlaşana kadar kaynatmaya devam edin. Karbonat bu kısımda devreye girmiş olacaktır.
Su iyice buharlaştığında ocağı kapatabilirsiniz. Tavayı soğumaya bıraktığınızda karbonatın etkili olması için tekrar sabunlayarak yıkayın. Bu sayede tavanız eskisinden daha parlak bir görünüme kavuşabilir.