09.05.2024 - 15:43 | Son Güncellenme:
Türkiye'de günlük 245 milyon bardak çay üretildiği söyleniyor. Bu orana göre Türkiye çay tüketiminde en üst sıralamada yer alıyor. Tüketilen çaylar ise dış mekanlarda genellikle aynı tasarım tabaklarla servis ediliyor. Peki, tabakların kırmızı-beyaz olmasının nedeni nedir?
Halk arasında 'acem çay bardağı' olarak anılan bu tasarımın sırrı oldukça ilginç. Geleneksel anlamda ince belli adı verilen çay bardaklarında servis edilen çaylar, özellikle kırmızı benekli tabaklarla servis ediliyor.
Tavşan kanı çay tabirinin sıklıkla kullanıldığı bu topraklarda, kullanılan tabak da farklı bir etkiye işaret ediyor. Acem çay bardakları, çayın servis edildiği kişide olumlu bir izlenim yaratılmasına yardımcı oluyor. Kırmızı-beyaz tasarımının daha farklı bir anlamı var.
Bu bardaklar kırmızı beyaz şeklinde tasarlansa da tamamen kırmızı değildir. Çayın olduğundan daha acı görünüm vermemesi için kırmızı rengine fazlasıyla dikkat edilir. Tamamen kırmızı renkte olan tabaklardaki çaylar, aşırı demli ve acı bir görünüm verebilir.
İnsanlarda yanlış algıya neden olmamak için işlenen tasarım, farklı önyargılara sebebiyet vermeden, çayların olduğu gibi servis edilebilmesini amaçlıyor. Bu renk kombinasyonu, çay tabaklarını diğer sofra eşyalarından ayırmak ve kolayca tanımak için kullanılabilir.
Özellikle kahvehaneler gibi yerlerde bu renklerin kullanılması, müşterilerin çay servislerini kolayca tanımasını sağlar. Kırmızı ve beyaz renkler, birçok kişi tarafından estetik açıdan hoş kabul edilir.