02.11.2024 - 16:05 | Son Güncellenme:
Portakallı kek, sadece lezzetiyle değil, besleyici değeriyle de öne çıkar. C vitamini deposu olan portakal, kekin hem hafif tatlı hem de ferahlatıcı olmasını sağlar. Bu tarifte, kekinizi tam kıvamında kabartmak için doğru malzeme ölçülerinden fırınlama ipuçlarına kadar her detayı bulacaksınız. O halde hazırsanız, kekimizi yapmaya başlayalım.
Bu portakallı keki hazırlamak için temel malzemeler dışında birkaç farklı, özel malzemeye de ihtiyacınız var. İşte gereken malzemeler:
- 3 adet büyük boy yumurta- 1 su bardağı toz şeker- 1 su bardağı süt- 1 su bardağı sıvı yağ- 2 su bardağı un- 1 paket kabartma tozu- 1 paket vanilya- 1 büyük portakalın rendelenmiş kabuğu ve suyu
İsteğe bağlı olarak ceviz, fındık veya damla çikolata ekleyebilirsiniz.
Portakalın asıl lezzeti, aroması kabuğunda ve suyunda gizlidir. Kabuk rendesini hamura eklemek, keke canlı bir aroma kazandırırken, portakal suyu ise kekin yumuşak ve nemli kalmasını sağlar. Bu sayede portakal aromasını belirgin şekilde hissedebilirsiniz.
Portakallı kek hamurunu hazırlarken, yumurta ve şekeri beyazlaşana kadar çırpmanız gerekir. Bu işlem kekin kabarması için gerekli hava kabarcıklarını oluşmasını sağlar. Ardından sıvı yağ ve sütü ekleyerek karıştırmaya devam etmelisiniz. Portakal kabuğu ve suyunu da ekleyip tekrar karıştırdıktan sonra un, kabartma tozu ve vanilyayı eleyerek hamura ilave edin. Pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar tüm malzemeleri karıştırmaya devam edin.
Portakallı kekinizi 180 derece önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 35-40 dakika kadar pişirin. Keki pişirirken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, fırının kapağını ilk 20 dakika hiçbir şekilde açmamaktır. Bu, kekin güzelce kabarmasını sağlar. İlerleyen dakikalarda kekin pişip pişmediğini anlamak için bir kürdan yardımıyla kontrol edebilirsiniz. Kürdanı sapladıktan sonra çıkarttığınızda temiz ise kekiniz pişmiş demektir.
Kekinize ekstra bir dokunuş katmak için, isterseniz üzerine pudra şekeri serpebilir, isterseniz de portakal dilimleriyle süsleyebilirsiniz. Hatta kekin üstüne hafif bir çikolata sosu gezdirerek ekstra dokunuş katabilirsiniz. Ayrıca yanında vanilyalı dondurma ile sıcak-soğuk dengesi de sağlayabilirsiniz.
Portakallı keki damla çikolata, ceviz veya kuru üzüm ekleyerek farklı versiyonlarda da hazırlayabilirsiniz. Ayrıca, tam buğday unu kullanarak daha sağlıklı bir alternatif de var edebilirsiniz.