Baklava tükettikten sonra şekerli Türk kahvesi veya şekerli çay içmek, vücuda fazla oranda şeker yüklenmesine yol açıyor. Baklava zaten şeker ve karbonhidrat bulundurduğundan, üzerine şekerli bir içecek tüketmek kan şekerinin hızla yükselmesine ve ani şekilde düşmesine neden olabilir.
Bu durum, halsizlik, yorgunluk ve mide rahatsızlığı gibi olumsuz sonuçlar da doğurabilir. Aynı zamanda, aşırı şeker ağızda yapışkan bir his bırakarak tat duyusunu bir süre için bozabilir. Bu sebeple baklavadan sonra şekersiz Türk kahvesi veya bitki çayı gibi dengeleyici bir içecek tercih edilmesi daha sağlıklı olabilir.
Bir yetişkin için ortalama su içme hesabı genelde 2 litredir. Bu hesaba göre eğer günde 2 dilim baklava yendiğinde en az yarım litre su içmek gerekiyor. 2 dilim baklava 500 kaloridir ve gün içerisinde fazla kalori alımı pek de doğru değildir. Özellikle midesinde rahatsızlığı olanların baklava yedikten sonra yarım litre su tüketmesi gerekiyor.
3 adet yumurta, 1 su bardağı süt (200 ml), 1 su bardağı sıvı yağ (200 ml), 1 paket kabartma tozu, 1 yemek kaşığı sirke, Yarım çay kaşığı tuz, 5,5 su bardağı un tatlının hamurunu yapmak için gerekenler arasında. İçine kırılmış ceviz ya da fındık koyulabilir. Açmak için mısır nişastası kullanmalısınız. Tatlının şerbeti için 4 su bardağı toz şekerle, 5 su bardağı su (1 litre) ve birkaç damla limon suyu yeterli olacaktır. Üzeri için de 300 g tereyağı ya da margarin gerekiyor.
Kolay ev baklavasının şerbetini yaparak başlayın. Bunun için tencereye şeker ve suyu alıp karıştırın. 15 dakika kadar kaynadıktan sonra içerisine limon suyu ekleyin ve 1 ila 2 dakika daha kaynatıp ocaktan alın. Şerbet hazır olduğuna göre hamura geçebiliriz.
Hamurunu hazırlamak için yumurtayı, sütü, sıvı yağı, sirkeyi, kabartma tozunu ve tuzu yoğurma kabına boşaltın ve yavaş yavaş un ekleyerek orta yumuşaklıkta bir hamur elde edinceye kadar yoğurun.
Hazırladığınız hamuru un serptiğimiz tezgâhta toparlamalısınız. Daha sonra 30 eşit parçaya bölün. Bu işlemin daha kolay olması için önce hamuru 3 eşit parçaya, ardından her parçayı 10’a bölmeyi deneyebilirsiniz. Bu parçaları beze haline getirmelisiniz. Bezeleri unlayarak, tek tek tabak büyüklüğünde açın ve açtığınız hamurların aralarına nişasta serpip 10’ar 10’ar üst üste koyun.
10’arlı olarak grupladığınız bu üç parçadan her birini merdane yardımı ile tepsi büyüklüğünde açın. Hamurları açarken her hamurun eşit olması için ara ara çevirmek iyi olacaktır. Tepsinizin boyutunu dikkate alarak baklava hamurunu açmaya özen gösterin.
Merdane ile açtığınız hamurların aralarına ceviz ya da fındık serperek üst üste yerleştirin. Baklavanızı dilediğiniz şekilde kesebilirsiniz. Üzerine, her yerine eşit şekilde gelmesine dikkat etmek kaydıyla eritilmiş yağın yarısını dökmelisiniz.
Bu aşamada tereyağını eritirken yağın üzerinde oluşan köpükleri mutlaka alın. Aksi takdirde tatlınızın üzerinde yanarak kötü bir görüntü oluşturabilir. Hazırladığınız baklavayı önceden ısıtılmış 160 derecelik fırına sürün ve 30 dakika pişmeye bırakın.
Hafif rengi değiştiğinde fırından alarak kalan yağı da üzerinde gezdirin. Tekrar fırına sürerek altı üstü kızarana kadar 30 dakika daha pişirin. Sürenin sonunda baklavanızı fırından alın ve soğuk şerbeti üzerine gezdirin. 2 saat kadar dinlenmeye bırakmalısınız. Şerbetini güzelce çektikten sonra, kolay baklavanız servise hazır. Afiyet olsun!