-Sonbahar aylarından itibaren başlayan soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıkları önleyici etkiye sahiptir.
-Üst solunum yolları hastalıklarının semptomlarının azalmasına yardımcı olur.
-Şeker hastalarının tedavi sürecinde gerekli direnci sağlayarak destek olur.
-Bağışıklık sistemini güçlendirdiği için kanser hastalığı başta olmak üzere birçok hastalıkta kalkan görevi görür.
-Yüksek tansiyonun düşmesini sağlayarak felç riskini azaltır.
-Cilt yüzeyindeki hücreleri yenileyerek yara ya da benzer vakaların iyileşmesine katkı sağlar.
-Son olarak sinir sistemindeki hücreleri dengede tutar ve böylelikle kişinin ruhsal hastalıklara yakalanma oranını azaltır.
Özellikle de kişi C vitamini bakımından yeterli takviye almıyorsa eksiklik birtakım belirtilerle kendini gösterir:-Tükürükte azalan enzimler sonucunda diş etlerinde şişme ve kanama görülür.
-C vitamini eksikliğinden kaynaklı cilt kendini yenileyemez ve morarma/çürüme görülür.
-Ağız içinde, dudakta, burunda ve yanaklarda aft görülür.
-Sinir hücrelerinin ihtiyacı olan asit miktarının azalması sinirlerde hasara neden olur ve bu durum beyinde komplikasyonların gelişmesine zemin hazırlar.
-Kemik ve kaslarda şiddetli ağrılar ortaya çıkar.
Yaraların geç iyileşir ve geçmeyen sivilce lekelerine yol açar.
C vitamini besinlerde bulunan bir vitamin türü olduğu için bu vitaminler tüketilerek gerekli vitamin takviyesi sağlanabilir. Özellikle portakal, kırmızıbiber, kivi, limon, mandalina, yeşilbiber, kuşburnu ve kırmızı lahana C vitamini açısından oldukça zengin gıdalardır. Bunların dışında; çilek, brokoli, bezelye, üzüm ve tere de yine C vitamini ihtiyacınızı karşılayabilecek gıdalar arasındadır.
Ayrıca günde içeceğiniz 2 bardak portakal suyuyla ya da 1 adet orta boy kiviyle de günlük C vitamini ihtiyacınızı karşılamanız mümkün. C vitaminin ısı, ışık ve oksijene karşı hassas olduğu unutulmamalı. Pişirmeyle C vitamini yaklaşık yüzde 30 ila yüzde 40 arası bir kayba uğrar. Dolayısıyla besinlerin daha çok çiğ tüketilmesi önerilir. Pişirilmesi gereken besinlerin buharda ya da az pişirilerek vitamin kaybını minimuma düşürmek mümkün.