Çinko eksikliği büyüme geriliği, iştahsızlık ve bağışıklık sisteminin fonksiyonlarını kaybetmesine neden olabilir. Şiddetli vakalarda ise saç dökülmesi, cinsel olgunlaşmanın gecikmesi, ishal ya da göz ve deri lezyonları ortaya çıkabilir. Bu bireylerde kilo kaybı ve zihinsel uyuşukluk da görülmesi mümkün.
Kepekli, lifli besinler ve süt ürünleri çinkonun emilimini azaltacağından ZİNCO bu besinlerle birlikte kullanılmamalıdır. Buğday kepeği, keten tohumu, tahıllar, baklagiller gibi yüksek fitik asit (inozitol) içeren gıdalar ve kahve çinko bileşiklerinin emilimini azaltırlar.
Çinko fazlalığı nadir görülse de, aşırı miktarda çinko takviyesi almak veya aşırı miktarda çinko içeren maddelerle temas etmek durumunda ortaya çıkabilen ciddi bir sorun. Eğer çinko fazlalığı belirtileri yaşıyorsanız, bir sağlık uzmanına danışmanız son derece önemli.
Çinko İçeren Meyveler: Muz, böğürtlen, çilek, Frenk üzümü. Çinko İçeren Sebzeler: Kuşkonmaz, ıspanak, brokoli, mantar. Çinko İçeren İçecekler: Kakao, kekik çayı, fesleğen çayı Çinko İçeren Kuruyemişler: Brezilya cevizi, kaju, badem, fındık. Çinko İçeren Diğer Gıdalar: Yumurta, kırmızı et, kabuklu deniz ürünleri.
Çinko depo edilemediği için, uzmanlar tarafından gün içerisinde beslenme ile alınması öneriliyor. Yetişkin bireylerde 10 mg günlük çinko ihtiyacının karşılanmasına yeterli oluyor.
Çinko sabah tok karnına alınmalı. Çinko, selenyum ve benzeri mineraller, yemeklerle etkileşime girerek emilimi azalan takviyeler olduğundan, yemeklerden en az 2 saat sonra, aralarında 1 er saat koyarak kullanabilirsiniz.