17.06.2021 - 09:00 | Son Güncellenme:
İçeriğindeki sinarin maddesi sayesinde, enginarın sağlığa birçok faydası vardır. Sinarin sayesinde karaciğer, safra kesesi ve bronşlarda biriken nikotinin atılımına yardımcı olur. Karaciğer yenileyici besinlerin başında gelen enginar aynı zamanda kötü kolestrolü düşürmeye, iyi kolestrolün de yükselmesine yardımcı olarak kan basıncının düşürülmesinde de etkilidir.
Ayrıca sofralarımızdan eksik etmememiz gereken enginar tam bir vitamin deposudur. Kalsiyum, fosfor, potasyum, demir, magnezyum ve çinko minerallerinden ve B1, B2, B6, A ve C vitaminlerinden oldukça zengindir.
Enginar oldukça lifli bir yapıya sahiptir. Bu özelliği ile sindirim sistemi fonksiyonlarının düzenlenmesini sağlar. Mide ve bağırsak hareketlerini hızlandırır. Dışkılama fonksiyonunu artırır. Sindirim sistemi işleyişini destekleyen enginar, midenin daha sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar.
Bununla birlikte aminoasitler açısından zengin olduğundan midenin asit oranının dengede kalmasına yardımcı olur. Bağırsak ve mideyi temizleyerek şişkinlik ve gaz oluşumunu önler. Mideyi güçlendirip rahatlatır.
Demir ve mineraller açısında da zengin besin kaynağı olan enginar, demir içeriği sayesinde düzenli olarak tüketilirse demir eksikliğinden kaynaklanan anemi yani kansızlıkta da etkili olur. Zengin antioksidan, vitamin ve mineral içeriği ile bağışıklık sisteminin güçlenmesinde de oldukça etkili bir besin olan enginar, özellikle içerdiği yüksek oranda C vitamini ile mevsimsel hastalıkların önlenmesini sağlar.
100 gr pişmiş enginar yaklaşık 53 kaloridir. Düşük kalorisi sayesinde kilo vermek isteyen insanların tercih ettiği sağlıklı besinler arasında yer alan enginarı haftada 2 kez birer porsiyon tüketmek yeterlidir.