Temizleme işlemine başlamadan önce, satın aldığınız Brüksel lahanalarının taze ve sağlam olduğundan emin olmanız gerekir. Lahanalar genellikle canlı ve yeşil yapraklara sahip olmalı. Sıkı yapılı ve sert olmaları içlerinin taze olduğu anlamına gelir. Üzerinde kararmış, sararmış veya fazla yumuşamış yapraklar varsa satın almamalısınız. Market veya pazardan aldıktan sonra, pişirme öncesinde hızlıca kontrol ederek ayıklama işlemini kolaylaştırabilirsiniz.
Temizleme işlemine geçmeden önce, Brüksel lahanalarını bol soğuk suyla iyice yıkayın. Bu aşama, sebzelerin üzerindeki toz ve toprağı alacaktır. Üstelik üstünde gizlenen böcek ve diğer kalıntıların da temizlenmesini sağlar. Bunun için lahanaları bir süzgece koyarak suyun altında iyice döndürün.
Eğer sebzelerde gözle görülür kirler veya kum parçacıkları varsa, biraz sirkeli su hazırlayıp lahanaları bekletebilirsiniz. Ardından diğer işleme geçebilirsiniz. Yıkama işleminden sonra sıra, Brüksel lahanasının kök kısmını kesip dış yapraklarını ayıklamanız gerekiyor. Lahananın altındaki sert kök kısmını küçük bir bıçak yardımıyla kesin. Ancak çok derine inmediğinizden emin olun.
Kök, sert ve kurumuş bir yapıdadır. Bu nedenle kesilmesi sebzenin daha kolay pişmesini sağlar. Köke yakın olan dış yapraklar genellikle yıpranmış, kararmış veya kirlenmiş olabilir. İlk olarak yaprakları nazikçe çıkarın. Ardından sağlam ve yeşil kısımları değil, yıpranmış kısımları atın.
Lahanaları haşlama, fırınlama veya sotede kullanacaksanız, boyutlarına göre ikiye veya dörde bölebilirsiniz. Böylece sebzenin daha hızlı ve eşit şekilde pişmesini sağlayacaksınız. Lahananın kök kısmına küçük bir “X” şekli çizmek, pişirme sırasında iç kısmının daha iyi pişmesini sağlar.
Kesme ve soyma işlemleri sırasında oluşabilecek küçük toprak veya parçacıklar için, lahanaları bir kez daha suyun altında yıkayın. Eğer çok temiz olduğundan eminseniz, bu aşamayı atlayabilirsiniz. Bu tür sebzeler temiz görünse bile, kirden arındırması kolay değildir. Brüksel lahanalarınız temizlenip soyulduktan sonra pişirmeye hazır hale gelir.
Brüksel lahanası tamamen soyulmaz; sadece dışındaki birkaç yaprak alınır. Hazırlayacağınız yemeğe bağlı olarak yapraklarını elle kolayca ayırabilirsiniz. Daha fazla soyulmasına gerek kalmaz. Lahananın iç kısmı tüketilir. Bu nedenle fırında veya tavada pişirirken üzerine zeytinyağı, sarımsak, limon suyu veya balzamik sirke ekleyebilirsiniz. Bu malzemeler de acılığını dengeleyecektir.