Marketten hazır yufka alacaksanız, taze ve yırtılmamış yufkalar tercih edilmelidir. Yufkanın kurumuş olmamasına dikkat edin. Kuru yufkalar kolayca yırtılabilir ve böreğin şeklinin bozulmasına neden olabilir. Eğer evde el açması yufka yapacaksanız, hamurun kıvamına ve dinlendirilmesine dikkat edilmelidir.
Böreğin lezzetini belirleyen en önemli faktörlerden biri iç harcın doğru hazırlanmasıdır. Peynirli, patatesli, kıymalı veya ıspanaklı fark etmeksizin, iç harcın malzemeleri dengeli olmalıdır. Peynirli börek yapıyorsanız, peynirin fazla tuzlu olmamasına dikkat edin. Patatesli börek yapıyorsanız, patatesleri haşladıktan sonra ezerek baharatlar ve soğan ile karıştırarak lezzet katın.
Yufkanın çıtır ve lezzetli olabilmesi için ıslatma sosu büyük bir önem taşır. Sade su yerine, sosu hazırlarken süt, yoğurt, yumurta ve sıvı yağ karışımı kullanmak yufkayı daha lezzetli hale getirir. Bu karışım, böreğin hem içinin yumuşak olmasını hem de dışının çıtır çıtır olmasını sağlar. Eğer daha hafif bir börek isterseniz, sosu hazırlarken yağ miktarını azaltın.
Rulo börek yapıyorsanız, yufkayı çok sıkı sarmaktan kaçının. Bu uygulama böreğin pişerken kabarmasını önleyebilir. Daha gevşek sarılan börekler ise daha iyi kabarır ve kat kat ayrılır. Gül böreği veya tepsi böreği gibi şekillerde börek yapıyorsanız, eşit boyutlarda olması gerekir.
Börekler genellikle 180-200 derece arasındaki sıcaklıklarda pişirilir. Fırının alt-üst ısıtma ayarında pişirmek, böreğin hem üstünün hem de altının eşit şekilde kızarmasını sağlar. Ayrıca, pişirirken fırın kapağını sık sık açmamalısınız.
Böreğin üstünün nar gibi kızarması için üzerine lezzet verici karışımlar sürebilirsiniz. Genellikle yumurta sarısı, süt ve sıvı yağ karışımı kullanılır. Üzerine susam, çörek otu veya haşhaş serptiğinizde daha lezzetli olacaktır. Eğer daha da çıtır olmasını isterseniz yumurta sarısını sürdükten sonra üzerine hafifçe maden suyu dökün.
Böreği fırından çıkardıktan sonra hemen keserseniz içi dağılabilir. Bunun yerine Dinlenen börek, daha kolay kesilir ve dilimlerken iç harcı dışarı çıkmaz. Fırından çıkarınca yapacağınız ilk işlem üzerini nemli bir bezle örtmek olmalı.
Börek yapıldıktan sonra tamamen bitmediyse buzdolabında saklayabilirsiniz. Ancak ilk çıtırlığını elde edemeyebilirsiniz. Taze kalması için hava almayan kaplar kullanın. Tekrar ısıtmak için ise mikrodalga yerine fırın kullanın.