24.06.2021 - 23:48 | Son Güncellenme:
Yalnız kalma korkusu, kusurlu bir eşe sahip olmanın bekar olmaktan daha iyi olması gibi basit bir nedenden yıkıcı ilişkilerde kalmaya zorlayabilir.
Toplum baskısı bazen bekar ya da yalnız olmanın olumsuz bir şey olduğunu düşündürebilir. Ancak ama gerçekte bunda kesinlikle yanlış olan bir taraf yoktur.
Araştırmalar ayrıca öz güven problemi yaşayanların sağlıksız ilişkilerde kalma eğiliminde olduğunu gösteriyor.
İstismar ve toksik davranışa bu kadar uzun süre maruz kaldıktan sonra kişilerin, eşlerinin bu davranışlarından sorumlu olduklarına inanma tuzağına düşmeleri kolay olabilir.
Düşük öz güven, insanların kendi değerlerini ve ilişkiye ne kattıklarını sorgulamalarına da yol açar.
Hoş olmayan bir durum ya da yüzleşmeden sonra duygusal istismarda bulunan kişi, bazen durumu tersine çevirecek ve partnerinin suçlu hissetmesine ya da öyle olmasa bile bir şekilde hatalıymış gibi hissetmesine neden olacaktır.
Bu davranış genellikle yavaş yavaş gelişir, dolayısıyla kişinin olup biteni fark etmesi zorlaşır. Kaygı hissetmek, kafa karışıklığı ve kendinize, eylemlerinize güvenememe bunun işaretleridir.
Toksik ilişkiler içinde olan birçok insan bazen partnerlerini sevdikleri ve bir gün işlerin düzeleceğine ya da ilişkinin kurtarılabileceğine inandıkları için sabit kalırlar.
Ayrıca partnerlerinin sahip olduğu sağlıksız davranışların zor koşullar sonucu oluştuğunu ve kendilerinin ilişkiyi bir şekilde değiştirebileceklerini varsayabilirler. Ancak aslında işler zamanla daha da kötüleşir ve ilişki giderek daha fazla zarar görür.
Başka bir sebep de reddedilmektir yani bu kişilerin sağlıksız bir ilişki içinde kalmalarının nedeni, ilerleyen zamanlarda reddedilmekten korkmalarıdır. Bu yüzden partnerlerine kendilerini mutsuz etse bile sağlıklı olmayan şekilde bağlanırlar.