Babaanne kurabiyesi, tarihi Osmanlı zamanına dayanan ve zamanla Türk mutfağının vazgeçilmez bir parçası haline gelen bir tatlı, kurabiye çeşididir. Aile büyüklerinin, özellikle de babaannelerin mutfaklarında hazırlanan bu kurabiye, nesilden nesle aktarılan bir gelenek olarak günümüze ulaşmıştır.
Kurabiyenin hamuru için:
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı yoğurt
- 2 adet yumurta (birinin sarısını üzeri için ayırıyoruz)
- 2 yemek kaşığı yumuşak tereyağı
- 1 paket vanilin
- 1 silme tatlı kaşığı karbonat
- Yarım paket kabartma tozu
- 1 adet portakal kabuğu rendesi
- 4,5 su bardağı un
Kurabiyenin üzeri için ise:
- 1 adet ayırmış olduğumuz yumurta sarısı- Toz şeker
Öncelikle derin bir kaba toz şeker, sıvı yağ, iki yumurta (bir tanesinin yumurta sarısı üzeri için ayrılacak) ve tereyağını ekleyin. Tüm malzemeleri iyice karıştırın, pürüzsüz bir karışım elde etmelisiniz. Ardından ise yoğurdu, vanilini, karbonatı, kabartma tozunu ve portakal kabuğu rendesini ilave ederek karıştırmaya devam etmelisiniz. Tüm malzemeler birbirine iyice karıştığı zaman ise un eklemeye başlıyoruz.
En önemli nokta tam olarak burası çünkü unu azar azar ilave etmeli ve yoğurmaya devam etmelisiniz. Hamurun kıvamı çok sert olmamalı, hafif yapışkanlık hissi kalmalı ancak ele yapışmamalı.
Şimdi hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp şekil vermeye başlıyoruz. Şekil verirken, avuç içinde yuvarlayarak hafifçe bastırmak yeterli. Tüm kurabiyeleri hazırladıktan sonra, kurabiyelerin üzeri için ayırdığımız yumurta sarısını bir kâsede iyice çırpıyoruz. Ardından kurabiyelerin üzerine sürüyoruz, son olarak ise üzerlerine toz şeker serpiştiriyoruz.
Kurabiyeleri, önceden ısıtmış olduğunuz 180 derece fırında yaklaşık olarak 20-25 dakika gibi bir süre pişirmelisiniz. Bu esnada dikkatli olmalısınız, eğer ki pişirme süresini fazla tutarsanız, çok sert bir doku elde edebilirsiniz, o aradığınız lezzet ve kıvamda olmayabilir kurabiyeler.
İsterseniz temel tarife eklemeler yaparak farklı lezzetler de yaratabilirsiniz. Örneğin, hamura ceviz veya fındık ekleyerek ekstra çıtırlık katabilir. Ayrıca portakal yerine limon kabuğu rendesi kullanarak farklı bir aroma elde edebilirsiniz.