27.03.2024 - 13:10 | Son Güncellenme:
Bıçaklarınızı daha kekin hale getirmek için yapmanız gereken ilk şey, bıçak bileme taşını bir defa sudan geçirip kaymayan bir zemine koymak ve bıçağı ileri geri hareketlerle bu taşa sürtmek olacak. Birkaç dakika boyunca bu işlemi sürdürün ve sonra bıçaktaki değişimi gözlemleyin.
Porselen kupaların altında cilasız kısım dikkatinizi çekmiştir. İşte alçı taşına benzer bu kısım mutfakta çok işinize yarayabilir. Bıçaklarınızı keskinleştirmek için bir kupa seçip, ters çevirerek zemine sabitleyin. Daha sonra bilemek istediğiniz bıçağı, kupanın altındaki cilasız bölüme sürün. Öne ve arkaya doğru yapacağınız hareketlerle bıçaklarınızı daha keskin hale gelebilir. Bıçak bileme işleminden sonra bıçağınızı nemli bir bezle silmeyi ya da yıkamayı unutmayın.
Yemek tabağının altını kullanarak bıçakları keskinleştirmek istediğinizde, öncelikle tabağı bir bez üzerine ters çevirip kaymasını engellemelisiniz. Sonra bıçağın körelen kısmını tabağın altındaki yüzeye sürterek keskinleşmesini sağlayabilirsiniz.
Çok eski zamanlarda kasapların uyguladığı bu yöntem oldukça verimli olsa da dikkat edilmediği takdirde tehlikeli sonuçlar doğurabilir. İki bıçağı birbirine sürterek yapacağınız bu yöntemde, dikkatsizlik olursa bıçaklardan biri kayabilir ve elinizi kesebilir.
Bir adet gazeteyi yaprakları üst üste olacak şekilde katlayın. Daha sonra gazete kâğıtlarının kenarlarına bıçağı yerleştirin. Sanki bıçağı bir bez yardımı ile siliyormuş gibi gazetelerle bıçakları silin. Çok dikkatli olmak şartıyla, biraz hızlı hareketlerle işlemi sürdürün. Bu şekilde bıçakların keskinlik özelliği yeniden gelecek.
Kaymaz bir zemine yerleştirdiğiniz bıçak bileme makinesi kol gücüne gerek olmadan bıçakları eski keskinliğine geri döndürecektir. Bu makinede yapmanız gereken tek şey bıçak için ayrılan yere uygun şekilde bilenecek bıçağın yerleştirilmesi olacak.