24.01.2025 - 16:43 | Son Güncellenme:
Bir şef bir yemekte uzmanlaşmak için, o yemeği tekrar tekrar pişirir, dener ve her defasında kendisini daha fazla geliştirir. Yemeği pişirme aşamasındaki ince detayların, aslında onun tadını ve kıvamını tamamen değiştirdiğini görür ve zamanla kendi tekniklerini de oluşturmaya başlar. Söz konusu pirinç pilavı olduğunda da herkesin yaptığı gibi sadece pirinci kaynar suya atmak, pilavın mükemmelliği, o tane tane kıvamı için yeterli değildir.
Pirinç pilavının temelini, lezzetini kullanmış olduğunuz pirinç oluşturur. Baldo veya Osmancık gibi pirinçler tane tane pilav yapmaya uygun pirinç çeşitleridir. Ayrıca, her zaman pirinçleri pişirmeden önce bol suyla yıkayıp nişastasını arındırmalısınız. Bu işlem pilavın tane tane olmasına yardımcı olur. Pirinçleri 30 dakika ile 1 saat arasında suda bekletmeniz nişastanın salınması için yeterlidir.
Pilavın lezzetini artırmak için, pirinçleri pişirme öncesinde kavurmak önemlidir. Tencereye tereyağı ve sıvı yağ ekleyip, pirinçleri kısık ateşte kavurabilirsiniz. Eğer ki şehriyeli pilav yapıyorsanız, şehriyeleri de önceden kavurmak, pilavın lezzetini zenginleştirebilir.
Pilavın pişirme suyuna birkaç damla limon suyu ekleyerek, pilavın rengini daha beyaz olması sağlayabilirsiniz. Ayrıca, bu işlem kıvamının tane tane olmasına da yardımcı olur. Pilavın asidik dengesini ayarlar ve pirinçlerin birbirine yapışmasını engeller. Birkaç damla limon suyu deyip geçmemek gerek.
Pilavı karıştırırken dışarıdan içeriye doğru bir şekilde karıştırmalı, hassas yaklaşmalısınız. Aksi taktirde, pilav taneleri parçalanabilir ve pilavın lapa bir kıvamda pişmesine yol açabilir.
Pirinç pilavında koyduğunuz su miktarı ve pişirme süresi kilit rol oynar. Şefler genellikle, 1 su bardağı pirinç için 1,5 su bardağı sıcak su kullanırlar. Ayrıca pilavı hazır kaynar suyla pişirmek, pirinçlerin daha iyi pişmesini sağlar. Pişirme süresi boyunca tencerenin kapağını açmamalı ve karıştırmamalısınız.
Pilav piştikten sonra, tencerenin kapağını açıp üzerine kâğıt havlu veya temiz bir bez örterek, pilavın buharını emmesine yardımcı olabilirsiniz. Pilavı bu şekilde dinlendirmeniz pirinçlerin suyunu çekmesini ve lezzetinin oturmasını sağlar.