07.03.2024 - 17:53 | Son Güncellenme:
Bebek bezlerinde sıvının nereye gittiğini hiç düşündünüz mü? Ortalama bir bebek bezi bile bol miktarda sıvıyı içine hapsedebiliyor. Bunun için bebek bezlerine bu tozdan eklemek yeterli.
Kullanılan bebek bezleri aşırı olmadığı süre sıvıları emebilme gücüne sahiptir. Ortalama bir bebek bezi yarım litre, bazı bebek bezleri ise bir litrenin üzerinde sıvıyı emebilme kapasitesine sahip. Peki bu kadar su nereye gidiyor?
Bebek bezlerinin içine eklenen sodyum poliakrilat tozunun yalnızca 1 gramı, 800 gram saf suyu ya da 340 gram musluk suyunu emebilme gücüne sahip. Uzmanlar bu maddelere 'süper emici polimerler' adını veriyor.
Tozun içerisinde bulunan hidrojen molekülleri üzerine eklenen suya bağlanarak hidrojele dönüşüyor. Yani toza su eklendiğinde yapay kar gibi görünen bir madde elde edilmiş oluyor.
Bir bebek bezini makas yardımıyla kestiğinizde içerisindeki tuza benzer tanecikler sodyum poliakrilattır. Ancak ıslatılmış bir bebek bezini kestiğinizde tozun aksine, şişirilmiş yapay kar görünümlü hidrojeller ile karşılaşırsınız. Peki, kullanılmış bebek bezini değiştirmezseniz ne olur?
Bez kullanan bebekler altlarını sık sık ıslatabilir. Çocuk beznin fazla geç olmayan bir zamanda değiştirilmesi önemlidir. Nedeni ise ıslatılmış bezlerde yer alan hidrojellerin bir süreden sonra yayılmaya başlamasıdır.
Altını ıslatmış bir bebeğin bezini saatlerce değiştirmediğinizde etrafta kristalize olmuş kar taneciklerine benzer maddeler görebilirsiniz. Bu durum bezin taşmasından kaynaklı oluşur. Ancak uzmanlar, bebek bezlerinin belirli aralıklarla değiştirilmesi gerektiğini hatırlatıyor.