Sağlıklı BeslenmeBayramda nasıl doğru beslenmeliyiz?

Bayramda nasıl doğru beslenmeliyiz?

13.05.2021 - 12:35 | Son Güncellenme:

Tüm aileyi ve akrabaları bir araya toplayan, sofraların zengince kurulduğu Ramazan Bayramı, bu yıl da koronavirüs sebebiyle evlerde ve çekirdek aile ile geçirilecek. Bayram evlerde geçirileceği için hem fiziksel aktivite azalacak hem de sürekli bir şeyler yeme isteği kendini gösterecek. Peki, bayramda nasıl beslenmeliyiz? Dr.Fevzi Özgönül bayramda doğru beslenme alışkanlığı konusunda önemli bilgiler verdi.

Bayramda nasıl doğru beslenmeliyiz

Tüm aileyi ve akrabaları bir araya toplayan, sofraların zengince kurulduğu ramazan bayramı, bu yıl da koronavirüs sebebiyle evlerde ve çekirdek aile ile geçirilecek. Bayram evlerde geçirileceği için hem fiziksel aktivite azalacak hem de sürekli bir şeyler yeme isteği kendini gösterecek.

Haberin Devamı

Malum bugün Ramazan'ın bugün son günü. Bu ay boyunca uzun süre aç ve susuz kaldık, ibadetlerimizi yerine getirdik. Böylelikle hem sevap kazandık hem de vücudumuzu resetleyip daha sağlıklı bir sindirim sistemine kavuştuk. Ramazan bayramının ilk gününden itibaren oruçlu beslenme biçiminizden çıkıp eski düzeninize geçeceksiniz. Ramazan boyunca sindirim sisteminiz güçlendi. Bu sayede gece geç saatlerde yemek yeseniz bile yediğiniz yiyecekler çok daha iyi sindirildiği için sindirim sisteminiz rahatsız olmadı. Bayramda normal düzenimizde olmadığımıza rağmen bu ramazan boyunca edindiğimiz güzel alışkanlıklara devam etmemiz gerekiyor. Bu alışkanlıklara gelince; ramazan ayı içerisinde edindiğimiz en güzel alışkanlıklardan biri ara öğünlere ihtiyaç duymadan kendimizi daha sağlıklı hissettik ve günde sadece iki öğün beslenerek lüzumsuz yemek israfından kurtulduk. Bedenimiz düzenli saatlerde yemek yemeye alıştı ve sindirim sistemimiz dinlenerek kendisini yenileyebildi. Kötü beslenme alışkanlıklarından da uzaklaştık.

Haberin Devamı

Bayramda sindirim sistemi için öneriler;

-Bayram namazını kıldıktan sonra ramazan ayı boyunca sahurda yaptığımız gibi güzel bir kahvaltı ile güne başlayalım.

-Kahvaltı yaptıktan sonra öğlen öğününe kadar geçen zamandaki arada bir şey yememeye özen gösterelim. 

-Sabah içecek tüketebilirsiniz fakat yiyeceklerden uzak kalmaya özen gösterelim.

-Öğlen vaktini mutlaka kendimize ayıralım ve güzel bir öğlen yemeği yiyelim. Öğlen yemeğinden sonra en az 3-4 saat hiç bir ziyaret gerçekleştirmeyelim.

-Bayramı bu şekilde sorunsuz atlattıktan sonra akşam mümkün olduğunca hafif pişmiş sebze yemekleri ve çorba türü yemekler ile geçiştirelim.

Geceleri pişmemiş sebzelerden yani salatalar ve meyvelerden uzak durmamız gerekiyor. Eğer bu kurallara uyarsak ve aralarda bir şey yemezsek uzun yıllar sağlıklı yaşayabiliriz ve her yıl Ramazan ayında çok daha rahat orucumuzu tutabiliriz.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar