Seyahat sırasında bavulunuz pek çok farklı yüzeyle temas eder. Havalimanları, oteller, toplu taşıma araçları ve diğer seyahat noktaları mikropların kolayca taşınabildiği yerlerdir. Bavulunuzla birlikte bakteriler de evinize taşınabilir.
Eğer bavulunuzu eve girer girmez boşaltıp gardırobunuza ya da yatağınızın yakınına koyarsanız, farkında olmadan zararlı maddeleri taşıyabilirsiniz. Bavulu kapalı tutup, mümkünse balkonda ya da dış mekânda 2 hafta bekletmek olası bakterilerin ölmesini sağlar.
Bavulunuzdaki eşyaları bekletmeden dolaba yerleştirmek yerine eşyaları yüksek sıcaklıkta yıkamak daha doğru olur. Uzmanlar, özellikle otel odalarında kullanılan eşyaların dolaba koyulmaması gerektiğini söylüyor. Bunun nedeni ise diğer kıyafetlerinize geçirme riski.
Kıyafetleri en az 60 derece sıcaklıkta yıkamak, bavulunuzu da sıcak suyla silmek veya güneş altında bekletmek önemli bir tedbirdir. Uzmanlar, özellikle havalimanları ve oteller gibi yerlerde, bavul yüzeylerinin pek çok farklı virüs ve bakteriye maruz kaldığını belirtiyor.
Seyahat sırasında bavulun içinde kalan kirli kıyafetler, sıcaklık ve nemin etkisiyle kötü kokulara yol açabilir. Eğer bavulunuzu hemen kapalı bir alana yerleştirirseniz, içerideki nemin hapsolmasına sebep olabilirsiniz.
Kalabalık alanlarda konakladıysanız, tehlikeli yatak böceklerini de evinize taşıyabilirsiniz. Yatak böceği yumurtaları, 6-10 gün içerisinde çatlar ve nimf adı verilen larvalar hızlıca kan emmeye başlar.
Larvalara nimf adı verilmesinin nedeni, yetişkin hale gelene kadar böceklerin geçirdiği evrenin adıdır. Yani yatak böceği yumurtası çatladıktan sonra nimfler çevredeki kan kaynaklarını bulacaktır. Eğer bu nimfleri bavulunuzda taşıyorsanız eşyalarınıza karışması an meselesidir. Önlemleri almakta fayda var.