18.12.2023 - 13:55 | Son Güncellenme:
Kitlelerin oluşum süresi önem arz eder. Kitle, 2-3 gün ila 2 hafta içinde yeni oluşmuşsa çoğunlukla bir enfeksiyona bağlıdır ve tedavi ile ortadan kaldırılır. Eğer ki kitle 1 ay ila 1 yıl arasındaki sürelerde boyunda mevcutsa, incelenmeli ve duruma önem verilmelidir. Bir kişi de boyun kitlesi 2-3 yıldan beri varsa incelenmelidir ancak bu şartlarda iyi huylu karakterde olması daha muhtemeldir.
Boyun kitlelerinde dikkat edilmesi gereken bir diğer özellik kitlede ağrı ve yüzeyindeki ciltte kızarıklık olup olmamasıdır. Ağrı ve kızarıklık enfeksiyon lehine bir bulgudur. Bu tür kitleler antibiyotikle tedavi edilebilirler. Ancak sert, ağrısız, çevre dokulara yapışık, hareket ettirilmesi zor kitleler daha büyük bir dikkatle incelenmelidirler.
Şah damarı yani karotis damarı boynun her iki tarafında yer alır ve beyne kan götüren ana damardır. Bu damar boynun üst tarafında iki dala ayrılır. İşte tam bu noktadaki hücrelerden bazen bir tümör kaynaklanır ve büyümeye başlar. Bu tümörün özelliği çok damarlı bir yapı içermesidir. Tümör bazen iki taraflı olarak boynun iki tarafında oluştuğu gibi bazen de vücudun başka bölgesindeki bir tümöre eşlik eder.
Şah damarı tümörleri, bazı maddeler salgılayarak hormonal dengesizlikler yaratabilir. Bu tümörler giderek büyürler. Boynun sağ ya da sol tarafında tam boynun orta bölgesinde; sert, üzerine bastırınca nabız hissi alınan, sağa sola hareket ettirilebilen ancak yukarı aşağı hareketi mümkün olmayan kitlelerdir. Bu kitlelere biyopsi yapmak kanama nedeniyle ölümcül sonuçlara yol açabilir. KBB uzmanları bu riski bildiklerinden biyopsi yerine ilk olarak ultrason, MR ya da MR anjiyografi ile görüntüleme yapılmasını isterler ve sonuca göre teşhis konur.