01.12.2024 - 12:22 | Son Güncellenme:
Ankara’nın Kızılcahamam ilçesinde çok meşhur olan bazlama, ülke genelinde sevilerek tüketiliyor. Sadesine Samsun yöresinde ‘toraman’ veya ‘pıtpıt’ da denilen bu ekmek, Anadolu Selçuklu Devleti döneminde tüketilen yiyeceklerden biriydi. Anadolu Selçuklu Devleti döneminde yağlanarak servis edilirdi.
1 su bardağı ılık süt,1 su bardağı ılık su, 1 paket instant maya, yarım çay bardağı sıvı yağ, 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı şeker, 5 su bardağından bir parmak eksik un (kontrollü olun), 1 kase ince ince doğranmış ıspanak yaprağı bu tarifi kahvaltı sofralarınıza taşımak için yeterli.
Öncelikle uygun bir kaba sıvı malzemeleri mayayı, şekeri koyup karıştırın. Yavaş yavaş unu, tuzu ekleyip biraz daha karıştırın. Hamur haline getirip, daha sonra ıspanağı da ekleyip, 2 çorba kaşığı un ekleyip yoğurun. Hamurumuzu tezgahın üstüne alıp birkaç dakika daha yoğurup pürüzsüz hale getirin.
Üstünü kapatıp 30 dakika bekletin. 30 dakikanın sonunda hamuru 60 santim büyüklüğünde açıp bardakla kesin. Kesmiş olduğunuz bezelerin üzerini temiz bir mutfak havlusuyla kapatıp, 10 dakika daha bekletin.
Tavayı orta ateşte ocağa alın, tava sıcak olmalı. Tek tek bazlamaları tavaya alıp 3 ila 4 defa sürekli yönlerini çevirerek arkalı önlü pişirin, bütün işlem bittikten sonra servise hazır.
Bazlama hamuru pişirilirken hamurun altı tam pişmeden çevirmeli ve bazlamayı 1 ila 2 dakika arayla sürekli pişirmek, daha iyi kabarmasını ve ortasının daha kolay ayrılmasını sağlayabilir.