12.06.2021 - 10:40 | Son Güncellenme:
Halk arasında ‘gübre şerbeti’ olarak bilinen bal ve su karışımı; meyve veren ağaçlarda ve sebzelerde çiçeklenmeden hemen önce, besleyici olması ve daha çok ürün vermesi için sebze ve meyve yetiştiriciliğinde sıklıkla kullanılırdı.
Bal yalnızca insanlar üzerinde değil, yaşayan tüm canlılar için harikalar yaratır. Küçük alanlarda sürekli sulanan toprak, tuz bakımından zengin hale gelir. Bu da asit oranının artmasını sağlar.
Bal içerdiği pH dengeleyiciler ile sürekli sulanan toprağın PH dengesini korur. Bitkilerin daha iyi su depolamasını sağlar. İçinde zengin besin değerleri bulunan bal, toprağı yetersiz gelen bitkilere verilir.
Topraktan alınamayan ihtiyaçların tamamı baldan karşılanabildiği için bitki ölümlerini engeller. Toprak değişimi yapılana kadar ballı şerbetle sulama yapılması çiçeklerin gür açmasına, meyvelerin daha çok çıkmasına yardım eder.
Yetersiz ışık ve beslenme nedeniyle kapalı alanlarda yetişen bitkiler kolaylıkla bitki hastalıklarına yakalanabilir. Bal tüketimi insanlarda olduğu gibi bitkilerde de bağışıklık sistemini destekler. Bitkilerin yakalandıkları hastalıklarda da bal şerbetini kullanmak çözüm yolu olabilir.
Ayrıca az meyve veren ağaç diplerine bal şerbeti dökülebilir. Baldan alınan besin ağaçların uç dallarına kadar uzanarak daha sağlıklı olmasını sağlar. Böylelikle besin ve su yetersizliğinden kaynaklanan meyve verememe sorunu kolayca çözülür.