Ayrıca içeriğindeki lif LDL kolesterolü düşür, kolon sağlığını korur, kan şekerini regüle eder, doygunluk hissini artırarak kilo kontrolünü sağlar.
Mevsim geçişlerinin olduğu bu dönemde yetişen taze bakla içerdiği C vitamini ve fitokimyasallar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir.
Baklanın protein içerip kolesterol içermemesi kolesterolü yüksek bireyler için kırmızı ete alternatif oluştururken vejetaryen ve vegan beslenmesinde ana öğünde olması gereken besinlerdendir.
Taze baklada dopamin öncüsü L-Dopa bulunur. Bakla tüketimiyle beyinde dopamin salgısı artmaktadır. Parkinson hastalığını nedeni ise beyinde dopamin salgısının azalmasıdır. Bu yüzden diyetlerinde taze bakla bulunduranların bu hastalığa yakalanma riski azalabilir.
Ancak Parkinson hastalığında kullanılan ilaçların etken maddesinde de L-Dopa bulunması bakla ve ilacın birlikte kullanıldığı zaman çok fazla doz alınmış ilaç etkisi yapacağından ilaç tedavisi alan Parkinson hastaları bakla tüketecekleri durumda mutlaka doktorlarına danışmaları gerekiyor.
İrritabl bağırsak sendromu olan bireylerde ise gaz yapabileceğinden dikkatli tüketilmesi önemlidir.
Halk arasında 'bakla zehirlenmesi' olarak bilenen favizm hastalığı olanlar, gebe ve bebekler bakla tüketiminden uzak durmalılar.