04.11.2023 - 11:58 | Son Güncellenme:
Ananas kalorisi düşük meyveler arasında yer alır. Ancak oldukça besleyici bir meyvedir. İçeriğinde yüksek oranda lif, C vitamini, potasyum, magnezyum ve B6 vitamini barındırır.
Ananaslar vücudunuzu oksidatif stresten korumaya yardımcı olan antioksidanlar da içerir. Oksidatif stres, serbest radikallerin bolluğundan, genellikle kronik iltihaplanma, zayıf bağışıklık sistemi kalp hastalığı, diyabet ve bazı kanserlerle bağlantılı hücre hasarına neden olan moleküllerden kaynaklanır.
Yapılan araştırmalar, ananastaki antioksidanların kalbi koruyucu etkileri olabileceğini gösterdi.
Bazı ülkelerde et yemekleri ananasla birlikte servis edilir. Çünkü ananas vücudun sindirim sistemini rahatlatır. İnce bağırsağın kolay bir şekilde emilim yapmasını sağlar.
Kanser kontrolsüz hücre büyümesi olarak nitelendirilen kronik bir hastalıktır. Büyümesi oksidatif stres ve kronik inflamasyona bağlıdır.
Ananasla ilgili yapılan birçok çalışma oksidatif stresi en aza indirgediğini ve infalamasyonu da azalttığını gösteriyor.
Bromelain gibi çeşitli vitaminler, mineraller ve enzimler içeren ananas böylece bağışıklığı güçlendirir ve vücuttaki iltihabın azalmasına yardımcı olur. Bir grup üzerinde yapılan araştırma, ananas tüketenlerin viral ve bakteriyel enfeksiyonun riskinin önemli ölçüde düşük olduğumu gözlemledi.
Üstelik ananas tüketen çocuklarda diğer gruplara göre neredeyse dört katı fazla hastalıklarla mücadele eden beyaz kan hücresi bulunuyordu.
Egzersiz sonrası karbonhidrat depolarının yenilenmesine yardımcı olan ananas böylece egzersizde oluşan kas yaralanmalarının iyileşmesine katkı sağlar.
Çeşitli çalışmalar ananasta bulunan bromelainin diş ve cilt dahil olmak üzere ameliyatlarda sıklıkla ortaya çıkan iltihaplanmayı, şişmeyi, morarmayı ve ağrıyı azaltabileceğini gösterdi. Bromelain ayrıca hasarlı kas dokusunu ve etrafındaki iltihabı azaltarak yorucu egzersiz sonrasında kas iyileşmesini hızlandırabilir.