16.02.2024 - 11:36 | Son Güncellenme:
Zerdeçallı süt olarak bilinen altın süt Hindistan'da köklü bir geçmişe sahip olan geleneksel bir içecektir. Ana bileşeni zerdeçal olan bu karışım, süt ile birleştiğinde muhteşem altın sarısı bir renk elde eder ve bu nedenle genellikle "altın süt" olarak anılır. Temel olarak süt ile zerdeçalın buluşmasıyla oluşturulan bu içecek, adını bu benzersiz ve göz alıcı renginden almıştır.
Adı kadar kendinin de oldukça marifeti olan bu içecek bağırsak sağlığından cilt sağlığına kadar pek çok şeye iyi gelir. Özellikle kabızlık sorunu çekenlerin tüketmesi gereken bir kür.
Altın süt, 2 su bardağı sütün içine 1 tatlı kaşığı toz zerdeçal, 1/2 tatlı kaşığı toz zencefil veya taze rendelenmiş zencefil, 1/2 tatlı kaşığı toz tarçın ve bir tutam karabiber eklenerek hazırlanan, sağlıklı ve besleyici bir içecektir. Tüm malzemeler bir tencerede karıştırılarak orta ateşte hafifçe kaynatılır ve isteğe bağlı olarak tatlandırıcı eklenir. Ardından sıcak servis edilir.
Altın süt, içeriğinde bulunan kurkumin sayesinde hücre yenilenmesini destekler, serbest radikalleri temizler ve cildin güzelleşmesine yardımcı olur. Ayrıca regl döneminin ağrısını azaltır, hormon dengesini sağlar ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
Karaciğer yağlanmasını önler, insülin seviyesini dengeler ve tokluk hissi yaratırken yağ yakımını hızlandırır. Öksürük, nezle gibi şikayetlerin giderilmesine yardımcı olur ve sindirim sorunlarını hafifletir. Ayrıca anti-enflamatuar özelliği sayesinde ağrıları azaltır ve doğal bir ağrı kesici olarak işlev görür.