25.05.2024 - 15:01 | Son Güncellenme:
Bazı gıdalar sindirim problemleri yaşamanıza neden olabilir. Ayrıca bazı yiyecekler hassas bir mideye büyük zararlar verebilir. Sindirim sorunlarına yol açabilecek bu gıdalara karşı daha dikkatli olmalısınız.
Badem sütü içerikli birçok market sütü, deniz yosunundan elde edilen ve ülser gibi mide sorunlarıyla bağlantılı olan karragenan maddesini içerir. Badem sütü tüketmek istiyor, ancak tükettikten sonra şişkinlik hissediyorsanız ev yapımı badem sütü hazırlamalısınız.
Birçok insan soğanı çiğ tükettiğinde sindirim problemleri, hazımsızlık ve şişkinlik yaşar. Soğan sindirim sisteminizde gaz oluşumuna neden olur. Bu durum geğirmenize, şişkinliğe ve mide rahatsızlıklarına neden olur. Soğan tüketiminden sonra hazımsızlık yaşıyorsanız, daha az miktarda iyi pişmiş soğanın tadını çıkarabilirsiniz.
Açlığı yatıştırmak için tüketilen sağlıklı atıştırmalıklar, şişkinliğe yol açan soya fasulyesi içerir. Bu protein izolatını tükettiğinizde mide sorunlarıyla uğraşabilirsiniz. Marketlerde satılan atıştırmalık barların içerisinde soya içeriği olmadığından emin olun. Bunun yerine aldığınız protein kabuklu yemişlerden gelmelidir.
Mercimeğin içerisinde bulunan yüksek lif, sindirilmeyen şekerler ve fitik asit hassas mide yapısına zarar verebilir. Mercimekleri gece boyunca biraz limon suyu veya sirke eklenmiş bol soğuk suda bekletin. Bu yöntem fitat seviyelerini önemli seviyede azaltır ve şişkinliğin önüne geçer.
Tüketilen sakızların mideyi rahatlattığı bilinen bir gerçek. Ancak bazı sakız çeşitleri sindirim sıkıntısına neden olan sorbitol içerir. Aldığınız sakızların sorbitol içermediğinden emin olmalısınız.
Kurutulmuş meyvelerde yüksek miktarda fruktoz içeriği bulunur. Bu da kurutulmuş meyvelerin hassas mideye sahip kişilerin sindirimini zorlaştırdığını gösterir. Kuru meyveler, midede fermente edilerek şişkinlik ve gaza neden olabilir.
Sindirimi zor olan yağ çeşitleri birçok kişinin mide ve kilo problemi yaşamasına neden olur. Özellikle göbek bölgesini şişiren ve kilo alımına neden olan yağlar, trans yağ, doymuş yağ ve omega-6 yağlarıdır. Omega-6, sağlık için gerekli olsa da dengesiz ve aşırı tüketim mide rahatsızlığına neden olabiliyor.
Sebzelerin tümü, bağırsakta zayıf bir şekilde sindirilen ve midede fermente olabilen fruktanlar açısından zengindir. Hassas bir mideye sahip olanlar ve özellikle fruktoz emilim bozukluğu olanlar rahatsız edici hisler yaşayabilir. Karın ağrısı, şişkinlik, bağırsak alışkanlıklarında değişimler, mide yanması, mide bulantısı ve aşırı tokluk gibi semptomlarla karşılaşırlar.
Fruktan bakımından zengin olan gıdalar insan vücudu tarafından tamamen sindirilemez. Bağırsaklarınızdaki bakterilere bağlı olarak şişkinliğe neden olabilirler. Yüksek fruktanlı yiyecekleri tükettikten sonra aşırı şişkinlik yaşıyorsanız, porsiyonlarınızı sınırlamayı deneyin. Özellikle buğday, arpa, çavdar, hurma, greyfurt, sert çekirdekli meyveler, fasulye, sarımsak ve enginara karşı dikkatli olmalısınız.
Bu yiyecekleri tükettiğinizde şişkinlik problemi yaşıyorsanız azaltmaya dair farklı alternatifler uygulayabilirsiniz. Sindirime yardımcı olması için yemeğinize bazı karminatifler ekleyin. Karminatifler yüzyıllardır sindirim sistemini rahatlatmaya ve şişkinliği azaltmaya yardımcı olduğu bilinen gıdalardır.
Yıldız anason, kimyon, kakule, tarçın, kişniş, rezene, zencefil, melisa, hindistan cevizi, maydanoz ve nane gibi gaz giderici özelliklere sahip birçok bitki ve baharat bulunuyor. Dilerseniz şişkinliği alması için bir nane çayı demleyin, isterseniz de limonlu ılık bir su için. Mide sorunlarını hafifletecektir.
Kereviz, salatalık, ıspanak ve maydanoz gibi vücutta sıvı tutulmasını azaltan sebzeler de vardır. Şişkinlik hissettiğinizde sebzeleri pişirin. Sindirim daha kolay hale gelecektir. Öğünlerinize probiyotik gıdalar ekleyerek bağırsak floranızı artırın.